Firmele romanesti, lovite puternic de criza. Incep sa cada cele mari

Miercuri, 14 Noiembrie 2012, ora 15:07
7604 citiri
Firmele romanesti, lovite puternic de criza. Incep sa cada cele mari

Conditiile locale specifice care au deteriorat increderea in economia romaneasca si au blocat investitiile straine vitale, functionarea defectuoasa a proiectelor cu fonduri europene, dar si criza externa au lovit puternic in acest an firmele din Romania.

Numarul firmelor intrate in insolventa a crescut, in primele noua luni ale anului, cu 7,6% fata perioada similara din 2011 si cu 17% fata de 2010, la 16.481, potrivit unui raport al consultantilor Coface, pe baza datelor publicate de Buletinul Procedurilor de Insolventa.

Si mai ingrijorator este faptul ca cifra medie de afaceri a acestor firme este mai mare cu 34% fata de anul trecut, iar efectele se vor oglindi in produsul intern brut si rata somajului.

"Principala cauza este reducerea drastica a investitiilor straine in 2012. De asemenea, firmele care lucrau cu statul, in general prin derulare de achizitii publice, au primit banii foarte greu. Un alt fenomen a fost si absenta rambursarii in cadrul proiectelor cu fonduri europene. Au fost intarzieri de sase luni, noua luni, un an, firmele nu au avut forta financiara sa reziste in perioada respectiva", a spus avocatul Cristian Dutescu pentru Ziare.com.

Criza, la care se adauga malpraxisul antreprenorial, neglijenta, erori de afaceri, probleme de creditare, sunt principalii factori care au determinat cresterea numarului insolventelor, identificati de analistul Valentin Ionescu.

"In general, in perioade de criza sunt maturate intreprinderile mici si mijlocii, in timp ce numarul falimentelor in cazul marilor companii nu este mare. Acolo apare un proces de concentrare de capital, constand in fuziuni, consolidari, in contextul in care disparitia micilor intreprinderi creeaza oportunitati altor intreprinderi", a explicat analistul Valentin Ionescu pentru Ziare.com.

Faptul ca incep acum sa fie afectate si firmele mari se explica prin situatia in care acestea au contractat credite masive anterior crizei si acum nu fac fata platilor.

"E o problema de creditare in principal, sunt societati care au luat imprumuturi inainte de criza si cu greu fac fata platilor de rambursare, criza le-a prins in plata. Cei care au facut imprumuturi masive se duc indiferent de marime", a adaugat analistul.

Cea mai rasunatoare insolventa din acest an este, cu siguranta, cea a gigantului Hidroelectrica.

Nu a fost un an prost pentru toate afacerile romanesti

"Am avut un an foarte bun avand in vedere faptul ca avem o crestere de aproximativ 15% comparativ cu anul trecut si ca nu am avut nicio firma care a intrat in insolventa. Consideram ca am stiut sa gestioneaza corect business-ul", a precizat Marius Cristescu, proprietarul grupului Bega, pentru Ziare.com.

Omul de afaceri este de parere, de asemenea, ca datoriile prea mari si dorinta de expansiune rapida au dus la prabusirile din mediul de afaceri.

"Au vrut sa se extinda prea repede, atunci au luat credite prea mari si nu mai putut face fata, a picat piata, le-a picat cifra de afaceri", a spus acesta.

Criza din Grecia si firmele locale

In acelasi timp, evolutiile economice de pe plan extern au afectat activitatea intreprinderilor din Romania.

"Criza datoriilor suverane din Grecia s-a propagat incepand cu 2010-2011, nu au mai fost bani pe piata, a intervenit si fenomenul de blocaj financiar. Ar fi incorect sa dam vina numai pe clasa politica din Romania", a adaugat Cristian Dutescu.

Reconstruirea increderii in economie, afectata de crizele politice din ultima perioada, este esentiala in acest context.

"Increderea s-a diluat din mai multe cauze, precum schimbarile succesive de guverne, criza politica din vara, incertitudinile cu privire la plata datoriilor de catre state care sunt implicate in economia romaneasca.

Chiar daca Romania a reusit sa se imprumute de pe piata externa la o dobanda buna, totusi nu a existat o crestere vizibila a increderii in economia romaneasca si o dovada clara este piata de capital, care a avut poate cel mai prost an de la infiintare", a adaugat avocatul.

In opinia sa, exista premise ca in 2013 sa fie continuat acelasi trend, in cazul in care nu se va schimba paradigma pe baza careia functioneaza mecanismele economice din Romania.

"E vorba de incredere, la asta se reduce. Investesti intr-o economie in care ai incedere, in care politicul nu se amesteca si lasa piata libera sa functioneze", a conchis avocatul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Temperatura ideală în casă: românii preferă să aibă între 22 și 24°C în locuințe STUDIU
Temperatura ideală în casă: românii preferă să aibă între 22 și 24°C în locuințe STUDIU
Aproape jumătate dintre români susţin că temperatura ideală din locuinţă trebuie să fie cuprinsă între 22 şi 24°C şi chiar peste, în timp ce doar 3,8% susţin că se simt confortabil...
Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Protestele angajaților la sediile Google din California și New York au avut consecințe grave. Demersul care avea ca scop anularea unui contract al companiei cu autoritățile din Israel a dus la...
#firme Romania insoventa, #datorii firme, #economie Romania , #firma