Ministrul britanic al Justitiei: Firmele britanice din Romania au probleme in procese

Joi, 30 Septembrie 2010, ora 22:26
1413 citiri
Ministrul britanic al Justitiei: Firmele britanice din Romania au probleme in procese

Firmele britanice prezente in Romania au avut probleme in procese si licitatii, dar imaginea proasta a justitiei nu mai este de actualitate, progresul fiind cert, sustine ministrul britanic al Justitiei, Kenneth Clarke.

Potrivit acestuia, oamenii de afaceri britanici s-au lovit de dificultati in special in cadrul proceselor in instanta sau in ceea ce priveste sistemul de licitatii, insa au evidentiat evolutia pozitiva a statului roman in tentativa de a moderniza sistemul si a-l alinia la standardele europene.

In ceea ce priveste intalnirile avute cu omologul sau roman, Catalin Predoiu, si cu presedintele Romaniei, Traian Basescu, acesta le considera "extrem de bune", aratand ca ambii au abordat deschis discutia despre problemele sistemului judiciar romanesc si l-au convins ca exista vointa politica necesara pentru evolutie.

Ministrul este numit "campion anti-coruptie" al Guvernului britanic. "Suna ciudat, insa ratiunea este ca acest fenomen al coruptiei are de-a face cu mai multe domenii de activitate, iar cineva trebuia sa fie centrul, punctul focal pentru chestiunile de acest gen. S-a decis sa fiu eu acela, astfel ca am devenit campion anti-coruptie. Anti-coruptie! (rade, n.red.)", sustine acesta, intr-un interviu pentru Mediafax.

Intrebat daca in Romania reprezinta o probelema modul in care legile sunt facute sau felul in care ele sunt aplicate, ministrul a refuzat sa dea un raspuns concret.

"Nu pot sa spun ca mi-am facut o parere in detaliu despre asta. Cred insa ca romanii isi vor termina treaba pe care o au de facut. Toti cei cu care am vorbit mi-au spus ca, in ultimii ani, lucrurile s-au imbunatatit considerabil aici. Romania are mai degraba o reputatie proasta care vine din trecut in ceea ce priveste existenta coruptiei si a legislatiei instabile.

Cred ca Guvernul face eforturi pentru imbunatatirea acestor chestiuni. Oricum, noi vom continua sa cooperam cu Executivul de la Bucuresti, pentru a ne asigura ca cei de-aici pot satisface dorinta comunitatii internationale de a avea si aici o domnie a legii in adevaratul sens al cuvantului, un stat de drept functional si clar, cu judecatori care sa rezolve obiectiv disputele si cu legi clare care pot fi aplicate corect", continua el.

Clarke si-a explicat vizita in Romania prin faptul ca vrea sa ne ajute si sa colaboreze cu Ministerul de Justitie.

"Am venit aici gandindu-ma la ce am mai auzit de la alti oameni. Stiti, multi spun ca Romania nu si-a continuat angajamentele luate inainte de integrarea in Uniunea Europeana. Am discutat cu oameni de afaceri care mi-au spus ca, de exemplu, in cazul proceselor sau in ceea ce priveste licitatiile, lucrurile pot deveni destul de imprevizibile. Asadar, am venit aici stiind ca aceste probleme exista si ca se discuta aprins despre ele.

Stiu de asemenea continutul ultimelor rapoarte ale Comisiei Europene in baza Mecanismului de Cooperare si Verificare, asa ca am venit sa vad care este situatia la zi si am venit sa vad daca putem ajuta, daca putem colabora cu Ministerul Justitiei si, eventual, chiar si cu alte tari europene, pentru a duce la bun sfarsit procesul lung in urma caruia sa le satisfacem tuturor nevoia ca si Romania sa aplice in domeniul justitiei cele mai bune si mai actuale standarde europene", explica Clarke.

Intrebat daca ar investi in Romania, ministrul britanic a raspuns ca "modestele sale economii le-ar pune insa in mainile cuiva priceput".

"Daca vreti sa va raspund sincer, atunci cand eram in opozitie si aveam voie sa investesc, am facut-o, insa nu am ales Romania. Inainte insa de a investi in Romania, mi-ar placea foarte mult sa vin aici si sa petrec mai mult timp. Insa, pentru a investi aici, as avea nevoie de o cercetare, de o observare mai atenta decat imi poate oferi o vizita-fulger de ministru.

Atunci cand am fost in opozitie am lucrat pentru companii care fac afaceri in Romania. In Marea Britanie ai voie sa faci afaceri cand esti in opozitie. Am constatat atunci ca, de fapt, Romania este o piata foarte buna", a conchis el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Operatorii economici care nu vor respecta obligaţia de a asigura dotarea automatelor comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF), în vederea transmiterii datelor fiscale către...
Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, afirmă vineri că mesajul pe care l-a avut în cadrul întrevederii, de la Abu Dhabi, cu cei din conducerea companiei DP World (Dubai Ports) este că ne...
#Kenneth Clarke, #firme britanice Romania, #probeleme justitie , #firma