Sfaturi de baza pentru inceperea unei afaceri

Joi, 27 August 2009, ora 12:24
11200 citiri
Sfaturi de baza pentru inceperea unei afaceri

Fie ca ai sau nu experienta, ca vrei sa iti incepi o afacere, sa cumperi una sau doar sa o extinzi pe cea existenta trebuie sa fii mereu atent sa nu fii pacalit.

Cel mai la indemana e sa urmezi sfaturile cuiva care a inceput de jos si a reusit, pentru ca aceste persoane s-au lovit de multe si iti pot impartasi din experienta lor.

Iata cinci principii oferite de Bill Bartmann, un afacerist care a ajuns din simplu macelar un influent milionar american, conform Entrepreneur.

Niciodata nu trebuie sa fie prea frumos ca sa fie adevarat

Daca cineva iti ofera ceva si este totul prea frumos ca sa fie adevarat, atunci clar trebuie sa-ti pui semne de intrebare. Adica daca e asa de bun, de ce imi oferi mie si nu pastrezi pentru tine?

Exista o vorba din popor: "Poti avea doar doua din urmatoarele: bun, ieftin si rapid, dar niciodata pe toate trei". Aceasta maxima este valabila in orice domeniu, fara exceptie, de la panificatie la constructii.

Obstacolele - semn bun

Atunci cand o sa dai de o afacere care pur si simplu nu are niciun cusur, unde profitul pare sa vina de la sine fara ca tu sa depui vreun efort sau sa depasesti vreun obstacol, atunci iar nu e ceva bun la mijloc.

De multe ori, ceva ce pare imposibil iti va garanta un succes mult mai mare pentru ca este clar ca nu o sa ai concurenta puternica.

Discuta cu persoane care activeaza in domeniu

Daca noua oportunitate pe care o gasesti este comercializarea unui anumit produs, atunci primul lucru pe care trebuie sa-l faci e sa incerci tu insuti produsul pentru a vedea daca merita.

Daca e vorba de industrie alimentara, vorbeste cu agricultorii. Invata sa mergi la sursa, pentru ca doar asa vei obtine informatiile corecte.

Nu trebuie sa ai incredere in nimeni

Chiar daca in familie ai fost invatat sa nu fii cinic si banuitor si sa ai incredere in oameni, uita de asta. In afaceri nu poate exista incredere.

Intotdeauna trebuie sa te intrebi de ce iti face cineva o oferta si, mai ales, ce se ascunde sub aceasta oferta. Asa ca cel mai bine e sa intrebi direct "de ce imi oferi aceasta afacere" si sa iei decizia in urma raspunsurilor primite. Iata cateva exemple de raspunsuri pe care poti sa le auzi.

"Am deja 8 afaceri ca asta si vreau sa investesc in altele mai bune, dar nu am bani" - acest raspuns poate fi adevarat, insa trebuie ca ofertantul sa iti dea mai multe detalii.

"Am primit prea multe oferte si in cele din urma am decis sa vindem" - asta este de obicei o minciuna care s-ar traduce prin "Nu vrem sa ne riscam banii, asa ca experimentam pe spatele tau".

"Nu face parte din domeniul in care activam in principal asa ca vindem afacerea" - acesta poate fi un motiv foarte bun si adevarat, insa din nou trebuie sa ceri mai multe detalii.

Anticipeaza

Afacerile nu pot merge bine la nesfarsit si nici a ta nu va face exceptie. Mai ales daca esti intr-un domeniu nou dezvoltat, trebuie sa sa anticipezi urmatorul trend pentru a rezista.

Uita-te pe bloguri si forumuri si vezi ce scriu oamenii despre produsul sau serviciul pe care vrei sa-l comercializezi, vezi daca piata este saturata sau mai e loc si pentru tine.

De asemenea, aminteste-ti ca exista perioade cand anumite afaceri merg mai bine sau mai prost: inceperea anului scolar/universitar, alegerile prezidentiale sau locale, perioadele de concedii etc.

Ideea este sa anticipezi atat momentele cand o sa-ti mearga bine, cat si pe cele cand o sa-ti mearga prost, pentru ca doar asa, la bilantul final, vei reusi sa "iesi pe plus".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Platforma ANOFM pentru activitățile casnice este în funcțiune. Plata prin tichete aduce asigurări sociale și de sănătate prestatorilor
Platforma ANOFM pentru activitățile casnice este în funcțiune. Plata prin tichete aduce asigurări sociale și de sănătate prestatorilor
Ministerul Muncii a anunțat deschiderea platformei ANOFM prin care beneficiarii de servicii ocazionale în gospodărie pot plăti prestatorii de servicii prin tichetele pentru activități...
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
În timp ce în Uniunea Europeană statele membre reduc producția de petrol și gaze naturale pentru a îndeplini țintele de mediu, Statele Unite ale Americii au fost în 2023 cel mai mare...
#oportunitati afaceri, #oportunitati adevarate afaceri, #pacaleli afaceri , #firma