Criza inca face victime: Ce problema mai au firmele din Romania

Marti, 22 Iulie 2014, ora 13:43
1723 citiri
Criza inca face victime: Ce problema mai au firmele din Romania

Problemele la incasarea unor facturi s-au diminuat in primele cinci luni ale anului, fata de perioada similara din 2013. Sumele refuzate la plata in sistemul bancar au insumat 3,05 de miliarde de lei, in ianuarie-mai 2014,.

Astfel, ele au scazut cu 28% fata de intervalul similar din 2013, cand au depasit 4,22 de miliarde de lei, conform datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

"Daca la inceputul crizei financiare, multe companii aveau probleme la incasarea unor facturi si, in consecinta, nu dispuneau partial de sume pentru a-si achita propriile obligatii, in ultimii ani observam o reducere a acestui fenomen, dar si o crestere a numarului de companii care fie isi declara insolventa, fie nu isi mai pot achita nici sumele catre furnizorii principali de materii prime si servicii", a subliniat Dragos Cabat, Managing Partner RisCo, intr-un comunicat remis Ziare.com.

In intervalul mentionat a fost refuzata plata a 48.473 instrumente de debit, dintre care 2.675 cecuri, 102 cambii si 45.696 bilete la ordin.

In primele 5 luni din 2013 au fost refuzate la plata 70.696 de instrumente de debit, dintre care 4.582 cecuri, 155 cambii si 65.959 bilete la ordin.

Scaderea cu 31,5% a numarului de instrumente refuzate, dar care se reflecta intr-o diminuare cu doar 28% a sumelor refuzate la plata, isi are explicatia in sumele mai mari refuzate la plata in acest an, in principal din lipsa totala a lichiditatilor pentru companiile respective - o tendinta care s-a accentuat incepand cu anul 2012 si a continuat pana astazi.

Firmele cu datorii catre furnizori

In primii ani de criza, companiile din domeniul constructiilor si serviciilor au fost printre cele mai afectate de scaderea cererii si implicit au avut probleme in achitarea sumelor catre furnizori.

Ulterior, producatorii si firmele de retail nu si-au achitat instrumentele de plata, in timp ce firmele din constructii si servicii au avut si ele o rata ridicata de intrare in insolventa.

"Totusi, pentru anul 2014, scaderea numarului de incidente de plata indica o imbunatatire a conditiilor economice din Romania, precum si o diminuare in ultimul timp a incercarilor de frauda in relatiile comerciale. Daca aceasta tendinta va continua in lunile urmatoare, putem considera imbunatatirea conditiilor de afaceri ca fiind una structurala, nu doar conjuncturala", a punctat Dragos Cabat.

C.P.

OMV Petrom va livra dividende de 2,6 miliarde lei din profitul net de anul trecut. Ce randament au avut acțiunile producătorului de petrol la BVB
OMV Petrom va livra dividende de 2,6 miliarde lei din profitul net de anul trecut. Ce randament au avut acțiunile producătorului de petrol la BVB
OMV Petrom a informat piaţa de capital că adunarea generală ordinară a acţionarilor societăţii a decis pe 24 aprilie distribuirea unui dividend brut de 0,0414 lei pe acţiune din profitul...
Bursa de Valori Bucureşti distribuie acţionarilor dividende de 12,5 milioane de lei pe 2023. Cum a crescut valoarea acțiunilor BVB în ultimul an
Bursa de Valori Bucureşti distribuie acţionarilor dividende de 12,5 milioane de lei pe 2023. Cum a crescut valoarea acțiunilor BVB în ultimul an
Bursa de Valori Bucureşti (BVB), operatorul pieţei de capital din România, a anunţat că acţionarii societăţii au aprobat miercuri, 24 aprilie distribuirea unor dividende de 12,5 milioane de...
#sume refuzate plata, #probleme incasari facturi, #inacasare facturi firme , #firma