Cu cine sa NU faci afaceri in Romania - Profilul firmei in pericol de a da faliment (Grafic)

Luni, 26 Ianuarie 2015, ora 19:05
5342 citiri
Cu cine sa NU faci afaceri in Romania - Profilul firmei in pericol de a da faliment (Grafic)

Oamenii de afaceri trebuie sa fie atenti cu cine incheie parteneriate si de la cine cumpara produse, avertizeaza specialistii.

Expertii de la compania de business information si credit management Keysfin au incercat sa realizeze profilul firmei care risca sa intre in insolventa si de care e bine sa te feresti.

Ei au analizat datele financiare dintr-un esantion reprezentativ de peste 2.300 de proceduri de insolventa si faliment aflate in derulare in 2014, iar rezultatele au fost cat se poate de clare, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

StatisticaKeysFin arata, astfel, ca domeniile cele mai riscante sunt constructiile (122 cazuri) si retailul (91), sectoare in care criza si-a aratat cel mai puternic efectele. In top, in functie de domeniile de activitate, s-au mai situat cele care activeaza in domenii precum transporturile, productia de energie electrica si HORECA.

"Sunt sute de firme de constructii aflate in insolventa, iar motivele tin, in principal, de problemele de finantare", spun analistii de la KeysFin.

"Inchiderea robinetului creditelor a avut cel mai puternic efect. Apoi au mai fost cauze conjuncturale. Au fost dezvoltatori care au cumparat terenuri sau s-au angajat in lucrari de constructii la un anumit pret, iar odata cu prabusirea pietei si deprecierea puternica a preturilor, s-au trezit cu planul de business dat peste cap. Neputand sa mai deschida noi linii de finantare, au trebuit sa ridice steagul alb, iar efectele s-au resimtit pe orizontala in economie", explica acestia.

Intr-o situatie similara au fost, in ultimii ani, si firmele din domeniul retailului. Prabusirea puterii de cumparare a avut drept consecinta scaderea abrupta a vanzarilor si cresterea blocajului financiar.

"Marile retele de retail au impins la maximum termenul de plata si multi nu au rezistat, intrand in insolventa, fapt cu consecinte directe pe intregul lant economic. Asta in conditiile in care comertul este, intr-o economie instabila si fragila ca a noastra, unul dintre putinele sectoare dinamice", mai spun cei de la KeysFin.

Potrivit analizei KeysFin, din cele 2.389 de cazuri luate in calcul, 1.708 vizau insolventa, in ambele forme simple sau generale, iar 681 deschiderea procedurii de faliment.

Studiul arata, pe de alta parte, ca din esantionul de 2389 de cazuri, cele mai multe au fost in Capitala. Bucurestiul conduce cu 170 de proceduri de insolventa sau faliment, urmat de Bihor (81), Cluj (65), Timis (56) si Maramures (51).

Interesant este si faptul ca cele mai multe firme intrate in dificultate au fost deschise in 2008 si 2011, cu un varf in 2010 - anul in care criza si-a aratat cel mai puternic efectele.

Cate firme are Romania si cati romani sunt asociati sau actionari

Firmele de servieta, victimele crizei

Analiza KeysFin arata, totodata, ca cele mai afectate de criza au fost firmele mici, cu o medie de numai 2-3 salariati.

Companiile de servieta sau de buzunar, cum li se mai spune, folosite de oamenii de afaceri pentru tranzactii si prea putin pentru productie, au generat cele mai multe cazuri de insolventa si faliment.

Din cele 2.389 de cazuri analizate, in peste 80% este vorba de firme cu afaceri de pana intr-un milion de lei, intrate in dificultate din cauza restantelor la furnizori si datoriilor care depasesc rezultatul financiar.

Cele mai multe firme au ajuns in insolventa si faliment dupa ce afacerile lor s-au prabusit - cea mai mica scadere a fost, fapt relevant, de peste 110%, iar cea mai abrupta de peste 1.200%.

Ramase fara lichiditati - disponibilul mediu in cazul firmelor analizate fiind de numai 3942 de lei - aceste companii au trebuit sa se protejeze in fata creditorilor, iar primul pas a fost insolventa urmat, in cele mai multe cazuri, de faliment. Graficele alaturate analizei sunt relevante din acest punct de vedere.

"Radiografia business-ului in insolventa poate genera, astfel, cateva coordonate foarte clare. Vorbim in general de firme mici, fara putere financiara si fara rezerve de bani, care au intrat, in cele mai multe cazuri, in caruselul mortal numit blocaj financiar.

Cand n-au mai incasat 1-2 facturi, neavand un credit punte sau alta parghie financiara, s-au blocat, nu si-au mai platit la randul lor furnizorii si s-au declarat invinse", explica, intr-un mod simplu, cei de la KeysFin.

Desi vorbim in principal de SRL-uri, fara putere financiara, asta nu inseamna ca societatile mari nu au fost afectate de cancerul insolventei.

Intr-un clasament cu cele mai indatorate firme aflate in proceduri juridice de salvare, pe primul loc regasim Carrefour Romania SA, cu datorii de 1,25 de miliarde de lei, urmata de Eolenvest SRL cu 674 de milioane lei, A.D.M Farm SRL cu 476,4 milioane lei si VEGA 93 SRL cu 193,3 milioane de lei.

C.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#profil firma faliment Romania, #verificare firma Romania, #firme faliment Romania , #firma