Cum a primit mediul de afaceri propunerile de stimulare de la Guvern?

Marti, 17 Iulie 2012, ora 13:07
3490 citiri
Cum a primit mediul de afaceri propunerile de stimulare de la Guvern?

Masurile destinate imbunatatirii mediului de afaceri din Romania rezolva partial problemele firmelor mici, in timp ce companiile mari continua sa se confrunte cu aceleasi impedimente.

Doua dintre cele mai importante masuri propuse recent de Guvern vizeaza introducerea platii TVA la incasare pentru firmele cu cifra de afaceri mai mica de 500.000 de euro, daca platile sunt facute prin sistemul bancar, respectiv scutirea de la plata CAS a firmelor care angajeaza someri sub 25 de ani sau de peste 55 de ani, pentru o perioada de cel putin un an.

Masuri pentru economie in prag de referendum: Ce efecte au

"Ambele sunt masuri pozitive, ambele sunt binevenite. Una dintre cele mai importante probleme pentru companiile mici este cea de cash-flow si, din acest punct de vedere, TVA este o chestiune importanta, mai ales pentru fimele mici", a spus Marius Ghenea, presedintele Fit Distribution, pentru Ziare.com.

Desi nu este afectat direct, avand cifre de afaceri mai mari de pragul stabilit, Dragos Anastasiu, presedintele Eurolines Romania, apreciaza schimbarea.

"Ca principiu de baza, este o masura buna intr-un stat care s-a obisnuit ca, pe de-o parte, sa incaseze TVA atunci cand este cazul foarte repede si sa-l returneze foarte tarziu, fara penalitati. Orice masura de acest gen este binevenita. In ce masura este si eficienta, asta este alta intrebare", a precizat Dragos Anastasiu pentru Ziare.com.

Chiar daca nu vor avea efect imediat, masurile vor ajuta intreprinderile mici si mijlocii, considerea Raul Ciurtin, presedintele Albalact.

"In cazul in care vor fi aprobate si aplicate, facilitatile fiscale propuse de Guvern sunt masuri bune, chiar daca poate nu vor avea un efect imediat. Introducerea achitarii TVA la incasarea facturii nu se aplica in cazul companiei noastre, insa masura este binevenita pentru intreprinderile mici si mijlocii, care nu vor mai fi obligate sa plateasca taxe pentru ceea ce nu au incasat si, astfel, pe o anumita perioada de timp vor avea disponibili niste bani", a afirmat Raul Ciurtin pentru Ziare.com.

George Padure, patron al GEPA Electrocenter, considera ca mediul de afaceri romanesc a primit, astfel, o gura de oxigen.

"Sunt masuri asteptate foarte mult de mediul de afaceri. Cand au fost anuntate, am simtit ca cineva ne-a dat o gura de aer. Asteptam sa vedem daca vor fi implementate de Fondul Monetar International si cum vor fi implementate. Sper sa mai urmeze asemenea masuri, pentru ca mai este nevoie", a spus George Padure pentru Ziare.com.

Masura este binevenita si in opinia avocatului Gheorghe Piperea, in contextul in care exista foarte multi furnizori care emit facturi si nu le incaseaza niciodata, dar trebuie sa plateasca TVA.

"Sunt unele sume care sunt platite cu aceasta destinatie inca de pe vremea cand TVA era de 19%. Statul de fiecare data a gasit metode sau motivatii pentru a nu rambursa acest TVA, practic comerciantii, oamenii de afaceri finantand, in felul acesta, statul", a mentionat Gheorghe Piperea pentru Ziare.com.

Potrivit acestuia, masura prezinta doua avantaje subsidiare, si anume reducerea evaziunii si evitarea practicii de emitere a cecurilor in alb.

"Din punct de vedere al contabilitatii, nu va mai fi nevoie sa se inventeze tot felul de metode de a ocoli legislatia contabila. In prezent, fie se emit facturi proforme, fie exista facturi care 'se dau la coltul strazii'. Sistemul actual invita firmele la evaziune fiscala. Cred ca, subsidiar, efectul va fi de crestere a gradului de conformare voluntara", a spus Gheorghe Piperea.

Al doilea efect subsidiar, legat de efectuarea platilor prin conturi bancare, ar putea consta in evitarea spalarilor de bani sau a diverselor acte de coruptie, conform avocatului. "Sa speram ca se va evita si practica, inca frecventa in mediul nostru de afaceri, a emiterii cecurilor in alb, care sunt prezentate la plata in momentul in care factura nu este incasata, situatii care duc, de regula, la incidente de plati sau chiar la dosare penale", a adaugat acesta.

Cum ramane cu marile companii?

Totusi, plafonarea cifrei de afaceri la 500.000 de euro pentru beneficiarii masurii nemultumeste insa companiile mari, cu cifre de afaceri de ordinul milioanelor de euro.

"Masurile nu se adreseaza industriei si celor care participa la PIB, se adreseaza micului producator, sunt mai mult masuri de protectie sociala. Noi avem probleme reale. Sunt facturi neincasate, termene de plata mai lungi de 30 de zile. Cele mai mari probleme cu care ne confruntam sunt evaziunea si facturile neincasate. Noi platim TVA pe facturi pe care nu le incasam niciodata, este ilogic sa platesc cand nu incasez", a afirmat Sorin Minea, patronul Angst si presedintele Patronatului Romalimenta.

Sorin Minea avertizeaza ca apare, astfel, riscul incurajarii evaziunii.

"Traim intr-o tara in care se declara cifre de afaceri mult sub cele realizate, a se citi evaziune fiscala si lucrat la negru. O parte dintre firmele mici nu prea exista pe piata. Apare tentatia de a cobori cifra de afaceri sub 500.000 de euro prin evaziune. O masura economica nu poate fi luata decat pentru toata lumea, in mod egal, fara diferentiere", a precizat patronul Angst.

De masura ar trebui sa beneficieze si firmele mari, considera si Marius Ghenea, care recunoaste, totodata, importanta acesteia, in special pentru micii antreprenori.

"Teoretic cel putin, ar putea si ar trebui extinsa si la nivelul firmelor mai mari, dar cred ca e bine ca s-a inceput cu firmele cu cifre de afaceri mai mici, pentru ca acestea au si cele mai mari probleme de supravietuire", a spus acesta.

Gheorghe Piperea crede ca autoritatile au considerat, probabil, ca evaziunea fiscala, evitarea platii taxelor, este mare in aceasta zona.

"Suma de 500.000 de euro pare mica, arbitrara, ma intreb de nu 5.000.000 milioane de euro. Insa, probabil ca au vrut sa concentreze cresterea gradului de conformare voluntara la nivelul IMM-urilor, considerandu-se ca aici se evita cel mai des plata taxelor", a explicat avocatul.

Pe cine angajeaza firmele?

Facilitatea acordata firmelor care angajeaza persoanele confruntate cu cele mai mari restrictii pe piata muncii este, de asemenea, apreciata de reprezentantii mediului de afaceri, care atrag insa atentia ca eficacitatea unei astfel de masuri este limitata de caracteristicile specifice acestei piete.

"In ceea ce priveste scutirea la plata CAS pentru angajarea somerilor cred ca e o masura excelenta, atat pentru cei care sunt in situatia de somaj, mai ales populatia tanara, care va avea, probabil, acum, un avantaj la angajare, cat si pentru companii carora le salveaza niste bugete", a spus Marius Ghenea.

Potrivit antreprenorului, masurile nu afecteaza incasarile efective la buget, ci doar le decaleaza usor.

"Masura cu somerii degreveaza bugetul statului de sume mult mai mari decat cele pe care bugetul nu le mai incaseaza, in varianta in care aceasta masura va functiona", a adaugat Marius Ghenea, precizand ca, pentru a functiona, este nevoie si de o promovare corecta a masurii si o relatie cat mai eficienta intre Agentia pentru Ocuparea Fortei de Munca si angajatorul care are nevoie de forta de munca.

Conditiile din tara, insa, vor face ca de acest lucru sa profite numai firmele care angajeaza oameni mai putin calificati, considera Dragos Anastasiu.

"Eu cred ca, in continuare, cine este bine calificat si vrea sa munceasca nu poate sa fie somer in Romania. Personal as aprecia mai mult ca somerii sa fie calificati de stat si dupa aceea eu, ca angajator, sa platesc taxe normale decat sa trebuiasca sa-i angajez eu necalificati, sa incerc sa-i calific pe banii mei urmand sa constat ulterior daca aceasta incercare este sau nu de succes", a mai spus presedintele Eurolines.

Scutirea de la plata CAS in cazul angajarii categoriilor defavorizate de someri poate crea noi locuri de munca intr-un viitor apropiat, este de parere Raul Ciurtin.

"E incurajator pentru economia romaneasca faptul ca incep sa apara astfel de masuri, care speram sa fie aplicate", a incheiat presedintele Albalact.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
#plata TVA incasare, #angajari someri, #plata contributii asigurari sociale, #oameni afaceri masuri Guvern , #firma