Cum ar trebui sa arate programul de Corporate Compliance al unei societati (aplicabil 100% si la un partid politic)?

Autor: Alexandru Lazar - avocat si doctorand
Luni, 26 Octombrie 2015, ora 09:16
3329 citiri

Programul de CC trebuie facut in baza unei harti de riscuri (risk map). Adica trebuie sa vedem la ce riscuri este expusa societatea; sa vedem ce infractiune penala pot comite reprezentantii si integrantii companiei si ce structura are societatea. De asemenea, se realizeaza interviuri cu reprezentantii societatii.

Dupa ce se stabileste mapa de riscuri, se poate redacta Codul de Compliance (Conduita + Etica). In Codul de Compliance se explica, clar si direct, care sunt actiunile care sunt interzise (chiar daca sunt evidente) si, de asemenea, ce trebuie facut cand orice muncitor, reprezentant al societatii si/sau terta parte considera ca este incalcat acest cod.

In paralel, se redacteza un Cod de Actiune pentru cazul in care sunt detectate neregularitati sau violari ale Codului de Compliance si/sau a legilor in vigoare.

Codul de Actiune este folosit si aplicat de catre Compliance Officer. Aceasta este persoana ce trebuie sa se asigure ca se aplica bine Codul de Compliance. De asemenea, in cazul in care Codul este incalcat si se comite o infractiune, atunci Compliance Officer trebuie sa se asigure ca se va actualiza Codul pentru a evita astfel de situatii in viitor.

Programul de Compliance ajuta sa se previna infractiunile si, astfel, societatea are o reputatie mai buna fata de terti.

Compliance Officer este o figura definita prin cuvantul "independenta". Nu este dependent de administratia societatii, nici de stakeholderi si nici nu este membru in corpul de audit al societatii. Compliance Officer trebuie sa aiba independenta economica pentru a aplica bine Codul si, de asemenea, trebuie sa aiba independenta in ceea ce priveste deciziile sale.

Societatea trebuie sa ii dea fonduri pentru a asigura independenta economica si, de asemenea, trebuie sa ii asigure independenta decizionala. Este un observator omniprezent ce poate intra in orice reuniune, poate citi orice act al societatii pentru a se asigura ca totul este conform cu legea si cu Codul de Compliance.

Cam asa, pe scurt, ar trebui sa arate un program de Compliance. Asa sunt, de altfel, programele pe care eu le redactez si structurez frecvent pentru societati in Spania. Aici, dupa modificarea Codului Penal, in mod indirect, toate persoanele juridice trebuie sa aiba un program de Compliance.

Daca au un astfel de program eficient, in cazul in care un reprezentant sau angajat comite o infractiune, societatea scapa de raspundere penala.

Daca societatea nu avea un program la data comiterii fapei, societatea va raspunde si administratorului i se va putea cere raspundere civila (raspunzand cu tot patrimoniul sau), pentru ca nu a dotat societatea cu un program de Compliance. Acelasi lucru se aplica 100% si la partide.

Alexandru Lazar este Partner Lawyer/Socio in cadrul firmei de avocatura IntLaw din Spania, doctorand in programul de Doctorat in Fundamentele Dreptului Economic si al Companiilor in cadrul ESADE Barcelona si membru al fundatiei CAESAR.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile, prin introducerea unei caracteristici îmbunătățite de „partajare audio”....
Apple Music, Apple TV și Apple Devices, disponibile și pe Windows
Apple Music, Apple TV și Apple Devices, disponibile și pe Windows
Apple a lansat oficial trei aplicații dedicate pentru utilizatorii de Windows: Apple Music, Apple TV și Apple Devices. Actualizarea face parte din eforturilor companiei de a se distanța de...
#cod etica partide, #cod etica societate , #firma
Comentarii
Poza obiectiv21
obiectiv21
rank 3
De ce nu « merge » democratia (tip occidental) in tarile orientale ?