Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cum au fost afectate de criza multinationalele din Romania

Marti, 28 Aprilie 2009, ora 13:43
2795 citiri
Cum au fost afectate de criza multinationalele din Romania

Multinationalele din Romania au fost puternic afectate de criza mondiala, unele dintre ele inregistrand vanzari sub media pe grup si din cauza deprecierii leului fata de euro.

Gigantii Carrefour, Heineken, Praktiker, Ikea, Philip Morris sau Wienerberger au raportat vanzari in scadere atat la nivelul tarii noastre cat si la nivel mondial, scrie Jurnalul National.

Praktiker

Vanzarile retailerului de bricolaj au scazut cu 15,6% in primul trimestru, ajungand la 45,1 milioane de euro, rezultatul fiind afectat de deprecierea leului in raport cu euro, a anuntat retailerul german.

Pe plan international, vanzarile grupului au scazut cu 13,6% in perioada ianuarie-martie fata de primele trei luni ale anului trecut.

Intr-un raport al companiei se arata ca in statele care nu au adoptat euro, vanzarile au fost afectate de deprecierea semnificativa a monedelor nationale, "in principal a zlotului polonez, a lirei turcesti si a leului romanesc".

Ikea

Si retailerul de mobila numarul unu la nivel mondial incepe sa simta efectele crizei financiare dupa ce cresterea vanzarilor a incetinit la 3%, de la 10% cat era in urma cu un an.

Suedezii opereaza si in Romania in sistem de franciza iar extinderile anuntate pentru acest an in sase mari orase par, deocamdata, inghetate.

Reprezentantii companiei au anuntat ca vanzarile la magazinul din Bucuresti au incetinit inregistrand un plus de doar 5% fata de anul trecut, dupa boom-ul inregistrat in urma cu un an.

Carrefour

Desi reteaua din Romania a avut cea mai mare crestere a vanzarilor din Europa, de 6,9%, in primul trimestru din 2009, incasarile pe magazin au fost serios afectate.

La acelasi numar de magazine, vanzarile Carrefour de pe piata romaneasca au scazut cu 5,1%, iar cresterea raportata se explica doar prin cresterea numarului de magazine.

Lucrurile stau insa mai rau la nivel mondial. La nivel de grup, Carrefour a afisat prima scadere trimestriala a vanzarilor din ultimii sase ani pe fondul scaderii cererii din partea consumatorilor.

Grupul a inregistrat scaderi ale vanzarilor pe toate pietele europene, cu exceptia Romaniei si Portugaliei.

Wienerberger

Cel mai mare producator de caramizi din lume a anuntat o scadere a profitului cu 65%, pana la 103,3 milioane de euro, dupa performante financiare foarte slabe in al patrulea trimestru.

Compania, prezenta si in Romania, anuntase la 12 februarie castiguri, inainte de dobanzi, taxe, deprecieri si amortizari (EBIDTA), in scadere cu 41%, mai ales ale operatiunilor din Statele Unite si Marea Britanie, unde veniturile au scazut cu aproximativ o treime.

Heineken

Vanzarile grupului in Europa Centrala si de Est au scazut cu 6,3% in primul trimestru al acestui an, coborand la noua milioane hectolitri de bere.

In timp ce Austria s-a plasat sub medie, iar Polonia peste, Rusia, Romania si Grecia au evoluat in linie cu performantele medii regionale.

In termeni organici, volumul a scazut cu 6,3%", a anuntat conducerea Heineken.

Philip Morris

Profitul net al companiei a scazut in primul trimestru cu 12%, la 1,52 miliarde de dolari iar veniturile companiei au scazut in perioada ianuarie-martie cu 5,5%, la 5,6 miliarde de dolari.

Cifrele au fost inregistrate ca urmare a declinului de pe pietele din Uniunea Europeana (UE), de 11,5%, la doua miliarde de dolari, respectiv Europa de Est, Africa si Orientul Mijlociu, de 12,6%, la 1,45 miliarde de dolari.

Compania a avut cresteri in Asia, de 5,8%, la 1,6 miliarde de dolari, respectiv America Latina si Canada cu 11,4%, la 568 de milioane de dolari.

Lukoil

LukOil Romania a anuntat ca isi schimba strategia anul acesta si inchiriaza 25 de statii de la micii benzinari, pentru ca nu mai are bani sa construiasca altele noi.

Compania va plati chiria in functie de vanzarile pe fiecare statie. LukOil Romania a anuntat pentru 2009 investitii de zece ori mai mici decat in 2008, de 1,5 milioane de dolari, din cauza crizei.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#multinationale afectate criza, #vanzari multinationale Romania , #firma