Cum pot supravietui companiile de bunuri de larg consum in criza

Luni, 25 Iunie 2012, ora 20:27
1203 citiri
Cum pot supravietui companiile de bunuri de larg consum in criza
Foto: Arhiva

Companiile producatoare de bunuri de larg consum se confrunta, in actualul mediu economic, cu transformari radicale si chiar rasturnari ale contextului de business, ceea ce atrage dupa sine oportunitati uriase, dar si riscuri pe masura, reiese din studiul Ernst & Young, "Disrupt or be disrupted".

Adaptarea lor la acest nou mediu dominat de incertitudine presupune dezvoltarea unui nou tip de gandire, a unei deschideri fata de schimbare precum si renuntarea la unele din caile consacrate de creare de valoare, se precizeaza in studiu.

In continuare, studiul identifica masurile pe care aceste companii trebuie sa le integreze in strategia lor pentru a supravietui in noul context economic.

Regandirea optiunilor strategice

Decizia privind cum si unde sa intri in competitie si unde sa-ti concentrezi mai mult eforturile pentru a crea mai multa valoare devine tot mai dificil de luat. Cei chestionati in cadrul studiului au spus ca produsele noi si inovatiile au cel mai mare potential de a crea plus valoare. Insa, ei au mentionat, de asemenea, ca investitiile in pietele emergente si dezvoltarea de noi canale se situeaza printre principalele lor prioritati.

Stabilirea ariilor de business unde e nevoie de localizare si unde de centralizare a devenit o optiune cruciala pentru liderii de business din aceasta industrie. Insa, pentru multe din companiile din sector, acest punct a ramas pe mai departe o mare provocare. Doar 16% dintre respondenti au spus ca organizatiile lor sunt capabile sa mentina un echilibru optim intre controlul global si spiritul antreprenorial local, in timp ce peste un sfert au admis ca stau foarte prost la acest capitol.

Realinierea lantului de valori

Companiile trebuie sa se concentreze pe o cat mai buna definire a modului in care isi pozitioneaza marcile, insa vor fi nevoite sa se deschida si catre integrarea reactiilor venite de la consumator. Canalele social media au un impact tot mai mare in industria bunurilor de larg consum. Doar jumatate dintre respondenti au acceptat ideea ca acest aspect schimba relatia traditionala dintre producatorul de bunuri si consumator.

Lantul de valori trebuie sa fie suficient de rigid pentru a rezista la socuri, insa si suficient de maleabil pentru a putea raspunde unor schimbari bruste sau neasteptate. Cu marjele aflate sub presiune, companiile vor trebui, de asemenea, sa se asigure ca lantul de generare a valorii adaugate functioneaza eficient.

Cei chestionati in cadrul studiului au recunoscut ca au nevoie sa-si imbunatateasca managementul lantului de creare a valorii adaugate. Aproape doua treimi dintre ei au admis ca rutele de punere pe piata au devenit mai complexe, insa doar 26% au spus ca sunt foarte buni in crearea unui lant logistic eficient si agil.

Cresterea costurilor si deficitul de resurse complica si mai mult lucrurile.

Executie eficientizata la maximum pentru a capta valoarea

Imbunatatirea marjelor este o prioritate pentru management. Aproape trei sferturi dintre cei chestionati au admis ca e nevoie de schimbari majore pentru a putea mentine marjele la nivelul actual. Intrebati ce activitati sau investitii considera ei ca ar duce la imbunatatirea marjelor in cadrul companiilor lor, respondentii au mentionat pe primul loc programele de crestere a eficientei si a productivitatii.

Dintre toate barierele ce pot impiedica o buna executie, valoarea angajatilor e considerata, de departe, punctul cel mai critic. Fara oamenii potriviti care sa poata implementa programele strategice pentru care s-a optat, obiectivele vizate de companii vor fi imposibil de indeplinit. Doar 20% dintre cei chestionati au afirmat ca sunt foarte buni in a atrage angajati valorosi si in a optimiza folosirea resurselor umane.

In cadrul studiul au fost chestionati 285 de executivi ai celor mai mari companii de bunuri de larg consum din intreaga lume.

C.S.

Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România a raportat în a doua parte a anului trecut un preț la energie electrică pentru uz casnic de 19,1 euro la 100 kWh, între ultimele cinci cele mai reduse din UE. Pe de altă parte,...
#companii bunuri consum criza, #model nou business, #afaceri criza , #firma