Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Economia Las Vegas-ului, reinviata de un complex hotelier fara cazino?

Sambata, 05 Decembrie 2009, ora 18:23
3548 citiri
Economia Las Vegas-ului, reinviata de un complex hotelier fara cazino?
Foto: Daylife

Las Vegas, recunoscut pentru pariurile uriase, este fata in fata cu cea mai mare provocare de pana acum: deschiderea celui mai mare proiect imobiliar din Statele Unite, in valoare de 8,5 miliarde de dolari, CityCenter.

Prima parte a acestui proiect imens, un joint venture intre MGM Mirage si Dubai World, companie ce a provocat scaderea burselor din intreaga lume, dupa ce a anuntat ca are nevoie de amanarea platii datoriilor, a fost inaugurat in aceasta saptamana, incluzand complexul hotelier Vdara si mall-ul Crystals.

Insa acestea nu ofera nici unul dintre viciile care au adus faima - si banii - Las Vegas-ului. Cazino? Nu exista. Fumat? Este interzis. Iar preturile pentru o camera de hotel sfideaza criza economica, incepand de la 180 de dolari/noapte si ajungand la 5.000 de dolari/noapte.

Localnicii sunt sceptici, scrie Times Online. "Este fundamental gresit sa faci reclama unui complex din Vegas spunand ca este tot ce Vegas nu este", spune un comentariu pe site-ul Las Vegas Review Journal. "Vor sa ofere tot ce nu se gaseste in Vegas? OK... Locul acela se numeste San Diego", spune un altul.

Pe de alta parte, "promonada de shopping", dupa cum este denumit mall-ul Chrystal, are toate sansele sa atraga orice tip de turisti. Pe o suprafata de aproximativ 46.500 de metri patrati, se regasesc magazine de lux, inclusiv Tiffany si Louis Vuitton si restuarante ale renumitilor bucatari Todd English si Wolfgang Puck.

Dupa cinci ani de constructie, numeroase probleme legale si dupa ce a fost aproape de faliment, "orasul in oras", CityCenter, care se intinde pe aproape 1,7 milioane de metri patrati, va fi deschis in intregime, pana la sfarsitul acestei luni.

Luand in considerare problemele pe care le intampina Dubai World si investitia masiva in acest proiect, criticii sunt de parere ca CityCenter este prea mare si prea costisitor pentru aceste conditii economice slabe.

"Hotelurile noi, de obicei, au ajutat Las Vegas-ul. Insa nu cred ca economia orasului isi va reveni pana nu scade rata somajului. Le doresc tot succesul din lume, pentru ca ar ajuta intreg orasul, insa nu cred ca puteau gasi un moment mai prost pentru a da in functiune 7.000 de camere", a declarat Phil Ruffin, miliardarul proprietar al Treasure Island Resort & Casino.

Vdara are 1.500 de camere, Aria, care se va deschide pe 16 decembrie si este singurul hotel din complex cu un cazino, va avea peste 4.000 si urmeaza a fi deschis si un al treilea hotel, Mandarin Oriental.

Un imbold pentru economia Las Vegas-ului

Dar nici macar criticii nu pot nega faptul ca proiectul ar putea reinvia economia orasului, puternic lovita de criza economica.

Multe alte proiecte imobiliare similare nu au reusit sa faca fata crizei, printre ele numarandu-se Echelon, in care se investeau 4,8 miliarde de dolari, si Cosmopolitan, de 3,8 miliarde de dolari. Astfel, CityCenter este singurul punct luminos in economia orasului, doar in acest an fiind create peste 12.000 de locuri de munca.

Totusi, trebuie luat in considerare si faptul ca 10.000 de muncitori care au lucrat la constructia complexului vor ramane fara locuri de munca, odata ce proiectul va fi finalizat.

"Am lansat ceva de neimaginat in acest an, care va avea un impact pozitiv profund asupra cash flow-ului si va crea oportunitati si pentru celalalte proprietati pe care le avem in Las Vegas. Cred ca este momentul cel mai potrivit", a declarat Jim Murren, director executiv al MGM Mirage.

Insa oficialii Comisiei pentru Jocuri de Noroc din Nevada sunt ingrijorati cu privire la supravietuirea proiectului. "Va puneti toate ouale in acelasi cos. As minti daca as spune ca nu imi fac griji", i-a avertizat Tony Alamo, din cadrul comisiei, pe oficialii de la MGM Mirage si Dubai World.

"Economia merge mai bine. Nu mai suntem in situatia de acum un an. Nimic nu ar putea atrage turistii in Las Vegas mai mult decat acest proiect", a incheiat Murren.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#Las Vegas CityCenter, #proiect imobiliar Las Vegas, #Vdara Hotel Las Vegas, #Dubai World , #firma