Explicatia Dedeman, dupa ce a incasat o amenda de milioane: Nu am inteles bine legea

Marti, 20 Septembrie 2016, ora 09:14
10217 citiri
Explicatia Dedeman, dupa ce a incasat o amenda de milioane: Nu am inteles bine legea
Foto: Dedeman.ro

Compania Dedeman, liderul pietei de bricolaj din Romania, a reactionat dupa ce a fost amendata cu 18,6 milioane de lei de catre Consiliul Concurentei.

Reprezentantii firmei sustin ca nu au incheiat o intelegere cu alti distribuitori, ci au incalcat legea pentru ca nu au inteles-o foarte bine.

"Compania Dedeman a fost sanctionata de catre Consiliul Concurentei ca urmare a incheierii, in perioada 2005 - 2006 (cu 11 ani in urma), a unor contracte standard concepute de furnizorii internationali Porta Kmi si Ariston Termosanitari. Aceste contracte contineau unele clauze neconforme cu dispozitiile legii concurentei in vigoare la acea data.

Simpla semnare a acestor contracte este in contradictie cu legea concurentei. Nu a existat nici o intelegere intre compania Dedeman si ceilalti distribuitori.

De la inceputul activitatii sale si pana in prezent, compania Dedeman nu a pus in practica niciun fel de intelegeri anticoncurentiale. Sanctiunea aplicata se datoreaza faptului ca la data incheierii respectivelor contracte (cu 11 ani in urma), legislatia in materie de concurenta nu a fost suficient de bine inteleasa", se arata intr-un comunicat publicat pe site-ul Dedeman.

Pe de alta parte, reprezentantii companiei sustin ca Romania pedepseste cel mai aspru dintre tarile UE practicile anticoncurentiale.

Totusi, acestia au transmis ca inteleg si accepta "faptul ca sanctiunile se aplica inclusiv pentru incalcarea din culpa a legii", insa au aratat ca dupa deschiderea investigatiilor de catre Consiliul Concurentei au implementat un program de conformare si au promovat normele legale in randul partenerilor.

"Vom continua sa dezvoltam politici comerciale in favoarea consumatorului, atat din punct de vedere al preturilor oferite, cat si din punct de vedere al calitatii produselor si serviciilor oferite de compania Dedeman", au incheiat reprezentantii companiei.

Firma este detinuta de catre fratii Adrian si Dragos Paval.

Ancheta Consiliului Concurentei

In urma investigatiilor facute, Consiliul Concurentei a constatat ca intre companiile Porta KMI Romania (usi) si Ariston Thermo Romania SRL (centrale termice), pe de o parte, si distribuitorii lor de cealalta parte, s-au incheiat contracte prin care se stabileau preturile de revanzare sau cotele de adaos comercial.

Companiile s-au inteles pentru fixarea preturilor la usi si centrale termice, lucru interzis de lege.

"In acest fel, s-a restrans capacitatea distribuitorilor de a-si stabili singuri pretul de revanzare si s-a eliminat concurenta prin pret dintre acestia", se arata intr-un comunicat remis presei in weekend de Consiliul Concurentei.

Cele mai mari amenzi au fost primite de Dedeman (peste 18,6 milioane lei in urma celor doua investigatii), Arabesque SRL (peste 3,5 milioane lei) si Ariston Thermo (peste 1,7 milioane lei).

In schimb, zeci de firme au decis sa recunoasca faptul ca au participat la fixarea preturilor, beneficiind astfel de reducerea de 20% a amenzilor prevazuta de lege.

C.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Operatorii economici care nu vor respecta obligaţia de a asigura dotarea automatelor comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF), în vederea transmiterii datelor fiscale către...
#reactie Dedeman amenda Concurenta, #Dedeman amenzi Consiliul Concurentei , #firma