Exportul ilegal de vechituri electrice, o afacere profitabila si in Romania

Marti, 06 Octombrie 2009, ora 09:39
2832 citiri
Exportul ilegal de vechituri electrice, o afacere profitabila si in Romania
Foto: telembt

Zeci de mii de tone de deseuri electrice sunt transportate anual de speculantii autohtoni, care ii ajuta pe producatorii ce ocolesc legea, iar in ultimii ani exportul ilegal de deseuri electronice si electrocasnice in tarile sarace a devenit foarte tentant si pentru romani, ce au transformat imediat acest lucru intr-o afacere profitabila.

Potrivit Agentiei Europene de Mediu, prin Rotterdam ies cele mai multe deseuri din echipamente electrice si electronice ce ajung in China, Indonezia, India sau in tari africane, informeaza Adevarul.

Aceste deseuri sunt denumite "fier vechi" si ajung pe mana reciclatorilor de ocazie din statele lumii a treia.

De exemplu, in Olanda, incinerarea deseurilor costa de patru ori mai mult decat expedierea ilegala pe un vas ce pleaca spre China. O alta solutie, mai la indemana, este sa bage pe vapoarele asiatice, ce aduc in Europa haine sau produse electronice ieftine, cu monitoare sau cu circuite integrate uzate.

Din pacate, nu exista insa o situatie clara a deseurilor importate sau exportate de UE, in special din cauza codurilor neclare, utilizate la raportarea acestui tip de deseuri.

In 2008, Romania a colectat legal peste 20.000 de tone de deseuri electrice si electronice. "Acestea sunt cifrele de pe piata vizibila a colectarii electricelor si electronicelor uzate. Multe dintre vechituri ajung in China sau in India, prin Portul Constanta, in transporturi clasificate ca fier vechi. Cantitatea traficata de romani in lumea a treia prin porturile europene ajunge si la 10.000 de tone anual", spune Valentin Negoita, presedintele Eco- Tic, organizatie de colectare a DEEE-urilor.

Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#export ilegal deseuri electrice, #romani traficanti deseuri electrice, #trafic ilegal deseuri electrice , #firma