Femeile manager salveaza companiile de criza economica

Marti, 03 Martie 2009, ora 13:28
2022 citiri
Femeile manager salveaza companiile de criza economica
Foto: linemanagement.com

Companiile care supravietuiesc cel mai bine crizei economice sunt cele conduse de femei, potrivit unei analize realizate de Financial Times.

Studiul, ce a luat in calcul companii listate la bursa din Franta, scoate la iveala faptul ca firmele in care managementul era predominant feminin a avut pierderi mult mai reduse decat cele conduse de barbati, scrie Financial Times.

Anul trecut, Hermes a fost singura companie mare care a inregistrat cresteri pe bursa, de 16,8 procente, 55% din managerii sai fiind femei. Companiile cu un management predominant feminin, precum Sanofi, Sodexo sau Danone au scazut cu mai putin de 42,7 procente (indexul CAC 40).

Pe de alta parte, actiunile companiilor cu management predominant masculin au scazut cu mai mult de 42,7 procente. De exemplu, Alcatel-Lucent, cu doar 8,6% femei manageri, a pierdut 69,3 procente, Renault (21,7% femei manageri), a scazut cu 81,3 procente, iar Arcelor Mittal (12,3% femei manager), a avut un declin pe bursa de 67,4 procente.

In randul bancilor franceze, BNP Parisbas a reusit sa reziste bine crizei, pierzand doar 39 de procente din valoarea actiunilor in perioada ianuarie - decembrie 2008. Banca are 38,7% manageri femei. Sper deosebire, Credit Agricole, cu doar 16% manageri femei, a scazut cu 62,2%.

Feminizarea managementul pare sa protejeze impotriva crizei financiare, scrie Michel Ferrary, profesor de management la Ceram Business School din Franta, realizatorul articolului.

"In conditii de nesiguranta, pietele financiare prefera companiile care risca mai putin si sunt mai stabile. Mai multe studii au relevat faptul ca femeile au un stil managerial diferit de cel al barbatilor. Ele au tendinta sa riste mai putin si sa se concentreze mai mult pe termenul lung," scrie Ferrary.

Diversitatea genurilor suporta eficienta manageriala si creeaza culturi diverse, favorizand explorarea mai multor oportunitati de business. Dar, pentru ajungerea la acest nivel, companiile trebuie sa recruteze mai multe femei, sugereaza profesorul. De asemenea, trebuie sa promoveze si sa ofere training femeilor, daca nu le gasesc pe piata muncii.

Feminizarea managementul depinde si de prezenta femeilor in institutiile educationale. In Franta, facultatile de afaceri au 48,1 procente de studente, in timp ce in scolile de inginerie sunt doar 25,7 procente femei.

Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
După ultimele vânzări înregistrate de Apple pentru produsul Vision Pro, casca VR a gigantului tech, se pare că oficialii companiei au luat decizia de a limita producția dispozitivelor....
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
#femei manager, #criza economica, #BNP Parisbas, #Alcatel Lucent , #firma