Ziare.com

In vremuri de criza, statul incurajeaza cresterea caprelor

Duminica, 25 Ianuarie 2009, ora 19:57

   

In vremuri de criza, statul incurajeaza cresterea caprelor
Modalitatile de iesire a agriculturii autohtone din actuala criza se pare ca nu mai sunt o necunoscuta pentru guvernanti.

Statul, prin Ministerul Agriculturii, a decis sa sustina financiar pe toti crescatorii de capre si oi. Astfel, acestia vor primi o sustinere financiara de 43,91 lei/cap de animal.

Deja Ministerul Finantelor a alocat Ministerului Agriculturii pentru platile nationale directe complementare la speciile ovina si caprina, suma de 105 milioane lei, aceasta urmand a fi achitata de catre APIA beneficiarilor. Alocarea financiara totala pentru crescatorii de rumegatoare a ajuns la 137 milioane lei.

"Amintim ca luni au fost alocate si sumele pentru plata sprijinului la specia bovina, in valoare de 202 milioane lei, si pentru platile compensatorii acordate fermierilor din zonele cu handicap natural din zonele montane (in valoare de 149 milioane lei), astfel fiind onorate promisiunile facute de domnul ministru Ilie Sarbu la intalnirile cu reprezentantii crescatorilor de bovine si ovine", se arata intr-un comuncat al Ministerului Agriculturii.

Pe de alta parte, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a anuntat ca in conturile Agentiei a intrat de la Ministerul Agriculturii suma de aproximativ 307 milioane de lei, pentru efectuarea platilor nationale directe complementare din sectorul zootehnic.

Astfel, APIA a achitat deja platile catre crescatorii de bovine, suma totala platita sectorului ajungand la suma de 646,1 milioane lei. Reamintim ca de acest sprijin au beneficiat crescatorii de bovine, pentru un efectiv de 1,3 milioane de capete.

De asemenea, valoarea sprijinului a fost de 350 de lei, prima transa, respectiv 145 de lei pentru a doua transa.

In ceea ce priveste prima pe cap de ovine, APIA va efectua platile in cursul zilei de miercuri, cuantumul sprijinului fiind de 25 de lei, pentru un efectiv de 5,5 milioane de capete.

Crescatorii de ovine urmeaza sa primeasca si transa a doua, pe masura ce conturile Agentiei vor fi alimentate.

Vlad Voiculescu

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 7371 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Haidi bre

Eu as propune sa se creasca IEPURI. Romanu e invatat cu fuga mai ales cind e tras la raspundere. In plus se poate intrece cu odrasla din ograda inainte de as depune candidatura. Dar daca are capre apare invidia... SA MOARA SI CAPRA VECINULUI. Si nu de alta dar se invata sa sara cind in DREAPTA cind in STINGA.

 

SA NU MOARA SI CAPRA VECINULUI

Asa vor guvernanti.

 

mai cu viata

Sa stea capra vecina.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor