Investitiile de minim 500.000 euro, scutite de impozitul pe profit

Luni, 12 Iulie 2010, ora 18:36
1667 citiri
Investitiile de minim 500.000 euro, scutite de impozitul pe profit

Liderii coalitiei si-au dat acordul pentru o serie de masuri de stimulare a economiei, precum scutirea de la plata impozitului pe profit in urma unei investitii de minim 500.000 euro care creaza minim 25 de slujbe sau introducerea penalitatilor pentru nerespectarea obligatiilor ce revin statului.

Deputatul PD-L Sulfina Barbu a precizat ca in sedinta coalitiei au fost aprobate o serie de propuneri pe care grupul de lucru format de partidele de guvernamant le-au avansat. Printre cele care au primit acordul este deducerea unei cote de 50% din TVA pentru lucrarile de modernizare si renovare a locuintelor, in conditiile in care acest tip de lucrari are o pondere de 32% din lucrarile de constructii.

A doua masura aprobata este scutirea pe cinci ani de la impozitul pe profit a investitiilor de minim 500.000 de euro care conduc la crearea a cel putin 25 de locuri de munca. In al treilea rand, creantele intre stat si debitori ce decurg din plata impozitelor si a contributiilor la CAS, etc, vor putea fi compensate cu TVA pe care debitorii ar trebui sa-l incaseze de la stat.

"Totodata, in coalitie s-a decis ca pana la 1 septembrie sa se lucreze la o lege separata privind holdingul", a spus Sulfina Barbu. Un astfel de act normativ va permite instituirea unor grupuri fiscale sau grupuri de TVA in care firme cu actionariat aproape similar vor avea o firma-lider ce se va ocupa de relatia cu statul in ceea ce priveste aspectele fiscale. Tot in lucru este reevaluarea impozitului minim pana la 1 septembrie fiind luata in calcul renuntarea la impozitul forfetar sau restrangerea aplicarii acestuia la doar cateva domenii.

In plus, expertii din partidele de guvernamant, impreuna cu cei ai Ministerului Finantelor Publice, cauta solutii pentru simplificarea procedurilor de rambursare a taxei pe valoare adaugata, concomitent cu reducerea numarului de taxe parafiscale, Barbu precizand ca deja numarul acestora a scazut de la 400 la circa 180. O propunere venita chiar din partea Ministerului de Finante vizeaza introducerea sanctiunilor pentru stat atunci cand acesta nu-si respecta obligatiile financiare care-i revin sau nu si le achita la timp.

"Cand statul are datorii pe care nu le achita si statul sa plateasca dobanzi de intarziere. (...) Sa raspunda cei care nu au pus in practica: ori au intarziat documentatia, ori au tinut factura intr-un sertar ori nu au mers cu actul de constatare la timp. Este timpul ca si statul sa se angajeze intr-un comportament corect cu agentii economici", a apreciat Sulfina Barbu.

Aceasta a precizat ca, la nivelul coalitiei, inca mai este in analiza data cand ar putea o parte din aceste masuri sa intre in vigoare, varianta agreata deocamdata fiind 1 septembrie sau cel tarziu 1 octombrie. Pana atunci, grupul de lucru al parlamentarilor va avea intalniri cu reprezentantii ministerului de resort in fiecare marti, la ora 8.30, un grup similar analizand impreuna cu Ministerul Muncii reformarea sistemului de asistenta sociala.

O alta problema ce urmeaza sa fie solutionata este modalitatea de punere in practica a acestor masuri, ordonante sau legi. Varianta finala ar putea fi determinata si de capacitatea Ministerului de Finante de a pune repede in practica masurile fiind necesare modificarea a foarte multe alte acte normative.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#firme impozit profit, #IMM impozit profit, #IMM facilitati , #firma
Comentarii