Ion Tiriac: Criza este buna, mai cerne din afaceristi

Duminica, 01 Noiembrie 2009, ora 23:50
3034 citiri
Ion Tiriac: Criza este buna, mai cerne din afaceristi
Foto: Realitatea TV

Ce reprezinta omul de afaceri in tranzitie in Romania, din punctul de vedere a doi dintre cei mai bogati oameni din Romania: Ion Tiriac si Dinu Patriciu?

Ion Tiriac este de parere ca in Romania omul de afaceri se confunda cu afaceristul.

"Omul de afaceri este omul care incepe sa faca ceva, sa dea posibilitatea, sa creeze ceva. Aceasta creatie la sfarsitul zilei trebuie sa aduca un profit. Omul de afaceri ramane ca o entitate care prin activitatea sa mai mult manageriala, intruneste anumite consideratii. Este o entitate care duce o activitate care a inceput-o la un nivel cat se poate de inalt, dupa care are posibilitatea ori sa o vanda, sa o imparta", a declarat Ion Tiriac la emisiunea "Zece pentru Romania", de la Realitatea TV.

Drept exemplu, Tiriac l-a mentionat pe Bill Gates, care a inceput intr-un garaj si a ajuns acolo unde este astazi.

Tiriac isi aduce aminte de perioada in care lua din Romania corzi de tenis Babolat si le vindea in Franta, unde se fabricau, la preturi mai mari.

Din punctul de vedere al lui Dinu Patriciu, omul de afaceri un om de afaceri este un om care se afla "la intalnirea ideilor cu banii".

"Omul de afaceri este un manager si in cel mai bun caz un lider. (...) Asupra succesului sunt banii, insa acestia nu sunt un scop in sine", a spus Patriciu.

"Am o vorba Cu bani stie oricine, fara bani e mai greu. Intotdeauna incep fara bani. Banii vin, se strang, atunci cand ai la ce sa ii strangi, ca au de ce sa vina langa tine si sa te faca sa cresti", a mai spus omul de afaceri.

Patriciu a vorbit putin si despre modul in care a achizitionat Petromidia.

"De multe ori, pe forumuri la articolele pe care le scriu sunt intrebat cum am cumparat Petromidia. Nu aveam bani. De unde sa am, de la mama de acasa? A trebuit sa mucesc mult, sa imi frang pingelele, sa conving institutii financiare sa ma ajute, sa ma sprijine, sa ma duca mai departe", a continuat Patriciu, care a tinut sa mentioneze ca important este cum cheltuiesti banii.

"Important este cum ii cheltuiesti, la ce ii cheltuiesti pentru ca ai o datorie morala. Cred in distributie naturala, nu in cea facuta de cel mai prost administrator: statul", a completat Patriciu, care a mentionat ca atunci cand a intrat in afaceri, la inceputul anilor '90 nu avea o viziune asupra businessului, ci avea o idee asupra dezvoltaruilor imobiliare.

Tot in cadrul emisiuni, s-a discutat despre brandurile occidentale aduse in Romania de Tiriac, dar si de cele create de el, precum Banca Tiriac.

"Nu cred ca Banca Tiriac a ajuns la maturitate, a ajuns la un punct in care nu puteam sa o mai duc pe spatele meu si apoi mi-am dat seama ca sunt prost si m-am desteptat", spune Tiriac despre actualul brand Unicredit Tiriac.

Tot ceea ce priveste afacerile, Dinu Patriciu spune ca esecul sau este ca nu a reusit sa duca Rompetrolul mult mai departe.

Criza este o oportunitate

"Criza asta dintr-un singur punct de vedere este buna: incepe sa mai cearna din afaceristi. Bancile nu au ajuns la momentul adevarului pentru ca tot extind. La un moment dat trebuie sa spuna Banii sau iti iau tot ce ai si ce nu ai. La imobiliare, nu am vazut atatia specialisti sau atatia investitori imobiari cati au fost in Romania. Romania are nevoie de 2 milioane de apartamente in urmatorii zece ani. Romania este in republica unita Europa", spune Tiriac.

"Este foarte greu sa convingi un politician ca aceasta criza reprezinta o oportunitate, care ar fi oputut fi folosita pentru a creste mai repede decat altii", este de parere Patriciu, care a mentionat ca el a iesit din politica in momentul in care a simtit ca exista o incompabilitate.

Cei doi oameni de afaceri s-au pus de acord asupra unui lucru: Guvernul nu a stiut ce sa faca cu banii imprumutati de la FMI.

"Sa folosim banii astfel incat sa produca bani. Pentru ca ei s-au dus in salarii, pensii, consum, si nu in investitii sau stimularea investitiilor. Pentru ca nu statul este dator sa faca investitii, ci sa atraga cele mai bune investitii. Bani pentru autostrazi se gasesc doar sa ii iei sa ii consumi", spune Patriciu.

Tiriac este de parere ca Guvernul trebuia sa puna piciorul in prag si sa spuna ca nu are bani pentru tot ceea ce trebuia sa se afac. "Am ajuns in pragul unor alegeri, cu un Guvern care este, care nu este, unul propus, altul dus si ne luptam cu morile de vant ca a venit Fondul si ca daca nu luam banii murim de foame", spune omul de afaceri.

"Noi nu am invatat ca statul nu are alta treaba decat sa atraga banii. Sta pe bani, blocati in tot felul de traznai. Stam ca closca pe ei si ne bucuram ca suntem bogati", spune Patriciu, care se intreaba de ce este nevoie de case pentru politicieni. "Nu poate sta birocratul cu chirie? Sunt proprietarul unei primarii in Suedia. Imi plateste chirie. In Anglia nu exista institutie a statului care sa nu plateasca chirie. De ce sa fii proprietar pe caramizi?", se intreaba omul de afaceri.

In ceea ce priveste alegerile prezidentiale, cei doi oameni de afaceri ii sfatuiesc pe romani sa iasa la vot.

"Vine acest vot, este foarte important ca orice roman sa se duca sa voteze. Cu cine vrea, cu cine il lasa constiinta, dar sa iasa la vot", spune Tiricac, in timp ce Patriciu spune ca romanii trebuie sa voteze cu statul libertatii, "pentru ca avem nevoie de libertatea de intreprinde".

A.G.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#Dinu Patriciu Ion Tiriac, #oameni afaceri Romania, #Zece pentru Romania , #firma