Irakul vinde la licitatie opt terenuri cu petrol si gaz

Marti, 30 Iunie 2009, ora 14:36
1415 citiri
Irakul vinde la licitatie opt terenuri cu petrol si gaz
Foto: Washington Independent

Irakul va scoate la licitatie opt terenuri imense de petrol si gaz, marti, dand ocazia companiilor sa detina o parte dintre cele mai mari resurse energetice din lume.

Reprezentanti ai Exxon Mobil si Total, doua dintre cele mai mari companii petroliere la nivel global, au ajuns deja in Bagdad, pentru a licita contractele pe 20 de ani, relateaza Reuters.

Pe plan local, licitatiile sunt foarte controversate, unii politicieni fiind de parere ca sunt ilegale. De asemenea, companiile petroliere din Irak, detinute de stat, au criticat vanzarea acestor terenuri.

Irakul a gasit, pana acum, zacaminte de 115 miliarde de barili de petrol, fiind pe locul trei in lume din acest punct de vedere, insa volumul ar putea fi mult mai mare, ingropat sub deserturile din tara.

Licitatia, care a fost amanata din cauza unei furtuni de nisip, va fi transmisa in direct dintr-un hotel din zona sigura a Bagdadului, asa numita "Zona Verde", oficialii irakieni dorind sa existe cat mai multa transparenta.

Potrivit spuselor acestora, firmele care provin din tarile care au invadat Irakul nu vor fi nici favorizate, nici defavorizate.

Companiile care vor castiga licitatia trebuie sa plateasca Irakului bonusuri de 2,6 miliarde de dolari si sa acopere costurile de dezvoltare, in masura de 25%, pe care statul irakian le va rascumpara cu petrol.

Ministrul Petrolului, Hussain al-Shahristani, a declarat ca aceste contracte ar putea aduce Irakului 1,7 trilioane de dolari, in 20 de ani.

Spre sfarsitul acestui an, Irakul ar trebui sa mai scoata la licitatie cateva terenuri, care sunt si mai atractive pentru investitori, avand in vedere ca nu s-a dezvoltat nimic in acele zone.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
#terenuri petrol Irak, #terenuri gaz Irak, #vanzare terenuri petrol , #firma