Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Marii oameni de afaceri si-au ingropat banii in imobiliare

Joi, 24 Decembrie 2009, ora 17:16
2298 citiri
Marii oameni de afaceri si-au ingropat banii in imobiliare
Foto: Arhiva

Majoritatea investitorilor in domeniul imobiliar, care pana la criza economica aveau profituri anuale de sute de mii de euro, isi "ling ranile" acum, dupa ce au pierdut o multime de bani in aceste afaceri.

In topul celor mai bogati oameni de afaceri poate fi observat cel mai bine impactul pe care criza imobiliara l-a avut asupra buzunarelor marilor oameni de afaceri. Ion Tiriac, Dinu Patriciu, Puiu Popoviciu sau Ioan Niculae au avut cu totii expunere pe imobiliare, iar averile lor au avut serios de suferit in 2009.

Cele mai mari pierderi, comenteaza Ziarul Financiar, s-au inregistrat la terenuri, unde se vorbeste de deprecieri de 70 la suta, in timp ce asa-numitele de investitori "income producing assets" (proprietatile generatoare de venituri) s-au depreciat mai putin, pe fondul scaderii chiriilor.

Scaderi mai mici dar tot semnificative le-au avut preturile apartamentelor - principala investitie in viata multor familii de romani - care au devenit in acest an cu circa 25% mai ieftine in Bucuresti, potrivit indexului imobiliar realizat de ZF.

Investitorii au crezut ca decalajele fata de tari vecine precum Ungaria sau Cehia pot fi recuperate intr-un timp mult mai scurt: lipsa centrelor comerciale, a cladirilor de birouri moderne sau faptul ca timp de 15 de ani au fost construite doar case individuale pentru o singura categorie sociala i-au determinat sa plateasca sume care astazi pot fi considerate astronomice pentru anumite terenuri, blocate in prezent de o lipsa acuta de cerere.

Numeroase cladiri de birouri stau goale in special in cartierul Pipera din Capitala, sute de casa si apartamente nu au reusit sa fie vandute nici cu programul Prima Casa si zeci de firme incearca inca sa restructureze creditele luate de la banci pentru imobiliare, in asteptarea unor vremuri mai bune.

Potrivit sursei citate, nici 2010 nu se anunta a fi mai bun. Firmele care au intrat in acest an in insolventa vor avea nevoie de noi surse de finantare pentru a evita falimentul si executarea activelor.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#afaceri imobiliare, #preturi terenuri, #evolutii imobiliare 2010 , #firma