Ne e teama de imigranti? Sirienii au afaceri de sute de milioane in Romania

Marti, 27 Octombrie 2015, ora 16:06
8326 citiri
Ne e teama de imigranti? Sirienii au afaceri de sute de milioane in Romania
Foto: Arhiva Ziare.com/Anca Magurean

Romanii au avut in trecut o relatie foarte buna cu tarile din regiunea care astazi este un teatru de razboi. Din Libia pana in Liban, Palestina si Siria, afacerile romano-arabe au fost infloritoare ani la rand.

Mai mult, mii de tineri din aceste state si-au facut studiile la noi in tara, iar unii dintre ei au ramas aici, si-au deschis business-uri, anagajand romani.

Specialistii KeysFin au realizat o analiza a afacerilor sirienilor in Romania, pe fondul crizei refugiatilor.

Mii de imigranti ilegali vin in curand in Romania. Ce facem cu ei si cat ne costa?

Cate firme au sirienii in tara noastra

Potrivit datelor de la Ministerul Finantelor si Registrul Comertului, prelucrate de analistii KeysFin, in Romania sunt in prezent active 642 de firme cu actionari, patroni sau administratori sirieni.

Numarul acestora a fost aproape constant in ultimii patru ani, dovada ca acesti investitori si-au pastrat increderea in Romania, in ciuda provocarilor generate de criza, arata analiza remisa marti Ziare.com.

De la 698 de firme in 2011, numarul societatilor cu actionari sirieni a ajuns la 627 in 2013 si a crescut la 642 in 2014. Afacerile lor au urmat acelasi trend, de la 1,33 miliarde de lei in 2011 la 1,8 miliarde in 2012 si 966,8 milioane lei in 2014.

Cele mai multe dintre afacerile sirienilor din Romania se duc in comert, domeniu in care sunt deschise 425 dintre cele 642 de societati aflate in statisticile oficiale. Sirienii sunt prezenti si in 55 de firme din industria prelucratoare, in 20 de companii de transport si distributie, in 33 de firme de intermedieri imobiliare si 32 de restaurante si hoteluri.

Potrivit analistilor, cei mai multi investitori sirieni din Romania sunt fosti studenti ajunsi in tara noastra la studii la medicina si constructii, care au ales sa se stabileasca aici.

"Oameni in jur de 40-50 de ani acum, care fac business de peste 10-15 ani si chiar mai mult, puternic ancorati in hatisurile economiei de piata din Romania", au explicat expertii Keysfin.

Top 10: cele mai importante firme cu actionariat sirian din Romania

Dintre cele peste 600 de companii active cu actionariat sirian, care au depuse date financiare la zi la Ministerul Finantelor, cei de la KeysFin le-au selectat pe cele mai importante, pe baza criteriului reprezentat de cifra de afaceri.

Topul, pe care il vedeti in graficul alaturat, demonstreaza interesul major al sirienilor pentru comert si faptul ca business-urile lor sunt concentrate mai ales in zona Bucuresti-Ilfov, acolo unde si plaja de clienti este cea mai mare.

Firma cu cea mai importanta cifra financiara este AL KASTAL CHARTERING SRL, de peste 100 de milioane de lei in 2014 si un profit de 1,1 milioane lei, urmata de ELECTRA - VISION GROUP SRL si MIRAN ORIENTAL SRL.

Pe ansamblu, primele 10 firme cu capital sirian angajeaza cateva sute de salariati legal. La nivelul celor 600 de firme active, numarul salariatilor este de 2.177, in crestere cu peste 100 de persoane fata de anul 2013.

Sursa: KeysFin

Solutii pentru imigrantii sirieni

Specialistii citati propun si o solutie pentru integrarea refugiatilor sirieni care ar urma sa fie relocati in tara noastra.

"Cum ar fi daca autoritatile, dincolo de temeri, ar sta de vorba cu comunitatea siriana din Romania si ar incerca sa le gaseasca o legatura cu compatriotii lor? Cum ar fi daca Guvernul ar acorda facilitati fiscale oamenilor de afaceri sirieni din Romania, sa ii stimuleze sa-si angajeze confratii? Bineinteles, vorbim despre cei cu afaceri legale, care isi doresc sa-i ajute pe cei de-o natie cu ei sa uite de cosmarul razboiului", arata analistii de la KeysFin.

C.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
#afaceri sirieni Romania, #oameni afaceri sirieni Romania, #investitii siria Romania , #firma