Noi reguli pentru casele de schimb valutar

Vineri, 15 Ianuarie 2010, ora 15:27
3350 citiri
Noi reguli pentru casele de schimb valutar
Foto: The Guardian

Casele de schimb valutar vor trebui, incepand de sambata, sa respecte reguli mai stricte cu privire la afisarea informatiilor privind cursul de schimb.

Sambata, 16 ianuarie, intra in vigoare Ordinul 632/2009 privind unele masuri de informare a consumatorilor de catre operatorii economici care desfasoara activitati de schimb valutar, se arata intr-un comunicat al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC).

Noul ordin impune reguli mult mai stricte in ceea ce priveste modul de afisare a cursurilor practicate, atat in interiorul cat si in exteriorul casei de schimb valutar.

Afisarea informatiilor se va face in campul vizual al consumatorului care efectueaza tranzactia.

Operatorii economici au obligatia de a afisa la exteriorul casei de schimb un suport sau un panou unic, monocolor, fara degradeuri sau alte insemne grafice sau culori, pe care informatiile privind vanzarea si cumpararea de valuta sa fie indicate in mod vizibil si intr-o forma neechivoca, usor de citit.

In interiorul casei de schimb valutar, cursurile de schimb, atat pentru operatiunile de vanzare cat si pentru operatiunile de cumparare, vor fi inscrise pe un panou unic, de dimensiune echivalenta unei pagini format A4.

Pentru exteriorul casei de schimb valutar, inaltimea admisa a caracterelor (litere, cifre sau simboluri grafice) utilizate pentru afisarea in exteriorul casei de schimb valutar, atat pentru operatiunile de vanzare, cat si pentru operatiunile de cumparare de valuta, este de 80mm, grosimea de 10mm, distanta dintre caractere de 10 mm, iar distanta intre cuvinte de 20mm.

Daca operatorul economic percepe comision pentru operatiunile de schimb valutar, cursurile de schimb afisate pe panoul unic de la exteriorul casei de schimb vor include si comisioanele practicate.

Pentru interiorul casei de schimb valutar, marimea caracterelor de pe panoul unic din interiorul casei de schimb trebuie sa fie cea a fontului Times New Roman 20 Bold.

Informatiile afisate in interior trebuie sa fie identice ca valoare si exprimare cu cele afisate in exteriorul casei de schimb.

Daca operatorul economic percepe comision pentru operatiunile de schimb valutar, cursurile de schimb afisate vor include si comisioanele practicate (in sensul afisarii valorilor calculate dupa aplicarea comisionului casei de schimb valutar).

Afisarea oricaror altor informatii pe suportul unic sau afisarea altor suporturi care fac referire la cursul de schimb este strict interzisa.

Daca informatiile nu sunt afisate corect, consumatorii pot anula tranzactia in 24 de ore

Ordinul 632/2009 prevede dreptul consumatorilor ca, in cazul in care constata neconcordante intre cursul valutar afisat si cel mentionat in formulatul de acceptare a tranzactiei sau pe bonul fiscal, de a solicita in scris, in cel mult 24 de ore, anularea tranzactiei.

Aceasta solicitare trebuie sa fie facuta la operatorul economic care a efectuat tranzactia sau in cazul in care acesta refuza, consumatorul se poate adresa la cel mai apropiat sediu al ANPC.

Operatorii economici trebuie sa dovedeasca corectitudinea tranzactiilor, prezentand organelor de control listele cursurilor de schimb de vanzare/cumparare pentru valutele tranzactionate, care sa cuprinda semnatura persoanelor imputernicite, precum si perioada pentru care au fost valabile, respectiv ziua si ora.

De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, aplicația de mesagerie cunoscută pentru protecția datelor utilizatorilor, anunță introducerea unor noi funcționalități care vor spori confidențialitatea utilizatorilor, în special...
#reguli case schimb, #case schimb valutar, #afisare informatii curs , #firma