O afacere in plin avant ar putea pleca la vecini: Bulgarii se misca mai repede - Interviu

Marti, 09 Octombrie 2012, ora 07:33
6159 citiri
O afacere in plin avant ar putea pleca la vecini: Bulgarii se misca mai repede - Interviu

Unul dintre putinele exemple de reusita pe timp de criza in Romania, Superlit, compania cu capital turcesc care produce la Buzau tevi si tuburi, a ajuns intr-un stadiu critic de dezvoltare a businessului, testand capacitatea aparatului administrativ autohton de a raspunde prompt cerintelor de crestere.

De partea cealalta, vecinii de la sud au sesizat rapid oportunitatea atragerii unei afaceri care intr-un an de zile s-a dublat. Oferta bulgarilor se afla deja pe masa de lucru a directorului Superlit, care asteapta inca raspunsul autoritatilor romane a caror bunavointa nu constituie un argument suficient pentru a continua investitiile in Romania. Este nevoie de o decizie un pic mai sus, a remarcat Bogdan Nitu, directorul general al Superlit, in cadrul unui interviu acordat Ziare.com.

Cum a ajuns Superlit sa ia in considerare posibilitatea relocarii fabricii din Buzau in Bulgaria?

Incepand de la sfarsitul anului 2008, cand a fost inaugurata fabrica din Buzau, si pana acum compania noastra a crescut constant. In 2009, cifra noastra de afaceri a fost de 3,8 milioane de euro, in 2010 a ajuns undeva pe la 6,3 milioane de euro, anul trecut am terminat cu 14 milioane de euro, iar anul acesta probabil ca vom trece de 15 milioane de euro.

Aceasta crestere a atins punctul critic. In acest moment suntem limitati de capacitatea de productie. In hala de productie din Buzau este loc pentru inca o linie de productie. Linia propriu-zisa inseamna o investitie de inca 10 milioane de euro pe care firma ii are si vrea sa ii investeasca. Din pacate, in afara liniei de fabricatie ai nevoie si de teren de depozitare. Producand tevi, care au dimensiuni foarte mari, ai nevoie de mult teren pentru depozitarea acestora din momentul in care le produci pana cand pleaca catre client. Vorbim de un spatiu cuprins intre 1,5 si 3 hectare de teren.

Analizand toate aceste date am ajuns la o concluzie foarte simpla: fie cumparam, fie inchiriem, fie ni se concesioneaza terenul necesar. Fie gasim o alta solutie. Am solicitat o intrevedere cu domnul primar din Buzau care ne-a promis ca va verifica daca se poate gasi un teren in apropierea fabricii noastre. Din partea dansului am simtit bunavointa. Din pacate, birocratia de la noi nu cred ca tine de vointa cuiva, sunt proceduri care trebuie respectate, dureaza un pic mai mult.

Intre timp, insa, in Bulgaria, primarul de la Ruse, de unde noi aducem materie prima, ne-a spus ca, daca nu putem sa ne extindem in Romania, ei ne concesioneaza in secunda doi pe 50 de ani, 30 de hectare, 50 de hectare, oricat avem nevoie, motiv pentru care actionarii firmei noastre iau in considerare aceasta varianta. Daca nu rezolvam la Buzau putem reloca cu totul fabrica in Bulgaria.

Cand va fi luata o decizie si de ce va depinde aceasta?

Decizia finala se va lua probabil spre finalul acestui an, sfarsitul lunii noiembrie - inceputul lunii decembrie. Eu as vrea foarte mult sa pastram totul in Romania. In Buzau sunt oameni care isi fac treaba foarte bine, noi ii platim bine, cred eu, la timp. Insa sunt pana la urma niste decizii de business si, daca vor fi conditii mai bune oferite de catre Bulgaria, e posibila si relocarea.

In prezent, sunt foarte putine firme care mai fac investitii, foarte putine firme care se dezvolta, noi suntem unul din cazurile fericite. Conteaza foarte mult sa reuseasca si autoritatile locale sa se miste repede. Nu cerem nimic special, suntem deschisi la orice solutie.

La sfarsitul lunii noiembrie trebuie sa pot prezenta board-ului varianta Buzau, noi avand deja varianta Ruse - Bulgaria pusa pe masa. Mutarea acolo inseamna niste costuri si ele intra in buget. Totul, pana la urma, va fi aritmetica.

M-a uimit cat de repede s-au miscat bulgarii cand au aflat de aceasta posibilitate. A durat mai putin de trei saptamani pana sa primim o oferta concreta. Noi avem o problema legislativa, pur si simplu procesul in sine se desfasoara la noi mai greu decat oriunde altundeva. E nevoie de o decizie un pic mai sus.

Caror factori se datoreaza cresterea afacerii in conditii economice nu tocmai favorabile?

Exporturilor. Si acesta este unul din motivele pentru care e posibil ca o localizare diferita a fabricii noastre sa fie justificata din punct de vedere economic. In Romania, practic, in aceasta clipa noi nu avem nici macar un singur contract generat de catre proiectele care ar fi trebuit sa genereze vanzari pe plan local. Programul operational sectorial de mediu este complet blocat, investitiile in irigatii sunt complet blocate, noi crestem, vindem in fiecare zi mai mult, firma merge din ce in ce mai bine, dar totul este axat exclusiv pe export.

Nici seceta care a facut ravagii in acest an nu a stimulat interesul autoritatilor pentru proiectele in irigatii?

Din pacate, nu exista o gandire pe termen lung. Spania, care este o tara intr-o criza un pic mai profunda decat noi, investeste masiv in irigatii. Superlit a exportat de la Buzau, anul trecut, peste 500 de camioane incarcate catre Spania, in Lleida, unde se lucreaza la un canal de irigatii, cofinantat de Uniunea Europeana si guvernul Spaniei. Deci se poate. Oamenii stiu ca in momentul acesta sunt doua domenii de activitate in care merita sa investesti bani: energia si agricultura. Sunt si motorul dezvoltarii noastre in Europa. Noi exportam in acest moment in Norvegia, Austria, Ucraina, Polonia, Ungaria, Grecia, aproape peste tot exista proiecte.

In Romania, din pacate, nu avem unde sa vindem produsele noastre.

Care sunt planurile de viitor ale Superlit?

Compania noastra intentioneaza si am luat-o deja pe acest drum, sa devina un jucator de prim-plan in toate tarile din Uniunea Europeana. In momentul acesta suntem prezenti in mod semnificativ in 30%-35% din pietele posibile din Europa. Speram ca in urmatorii 3-5 ani de zile sa fim un jucator semnificativ in fiecare dintre tarile europene. Sunt piete pe care nu am reusit sa intram pana acum, Marea Britanie e un exemplu.

De ce considerati ca are nevoie Romania in primul rand pentru a deveni un mediu prielnic investitiilor?

Le-as recomada oamenilor politici din Romania, din tot spectrul politic, sa ofere mediului economic stabilitate si predictibilitate pe termen lung. Nu cred ca un potential investitor e interesat de cine este ministrul din Romania, dar il intereseaza ca acel ministru cu care se intalneste azi sa fie in acelasi birou pe o perioada predictibila de timp sau macar politica generata de ministerul respectiv sa fie predictibila pe termen mediu si lung. In momentul acesta nu putem vorbi de predictibilitate si, in acest caz, ma indoiesc ca e un investitor serios care sa ia in considerare Romania.

Cum puteti caracteriza mediul romanesc de business?

Mediul nostru local este distorsionat profund de niste practici neconcurentiale in zona proiectelor publice. In Romania se impun prin proiecte produse folosite in Europa de Vest numai in conditii cu totul si cu totul speciale. Sunt de exemplu, conducte din materiale ceramice. Conductele de tipul acesta sunt folosite si sunt recomandate spre a fi folosite in centrele vechi ale oraselor istorice, cum este, de exemplu centrul istoric al Sibiului. Acolo au fost instalate astfel de conducte si are o logica, e un oras care are un sistem de canalizare de peste 100 de ani, existau conducte similare si vrei sa pastrezi aspectul.

Din motive care imi scapa, in Romania inca se introduc in proiecte astfel de conducte ceramice si in locuri in care nu a existat inainte o retea de canalizare sau de alimentare cu apa. O conducta de acest tip costa de zece ori mai mult decat o conducta de plastic. Si atunci ajungi ca un proiect sa te coste de zece ori mai mult decat trebuia. Nu este vorba neaparat de coruptie, poate sa fie lipsa de competenta.

Exista si aspecte pozitive?

Eu sunt foarte incurajat de faptul ca am intalnit multi oameni de calitate, inteligenti, muncitori, oameni care vor sa faca treaba in zone profesionale variate. Si sper ca oamenii acestia competenti si de valoare incet, incet sa se implice si in zona decizionala. Sper ca simt si ei ca a venit momentul sa se implice un pic mai activ, fiindca pana la urma e foarte simplu sa le reprosam politicienilor ca se intampla ceva rau, insa trebuie sa ne implicam fiecare dintre noi.

****

Bogdan Nitu a absolvit Politehnica Bucuresti si este director al Superlit Romania din septembrie 2009. In perioada 2003-2007 a ocupat functii de conducere in cadrul Pipelife Romania, o companie austriaca a carei cifra de afaceri a crescut de la aproximativ 3 milioane de euro la 10 milioane de euro in intervalul mentionat. Intre timp, fabrica Pipelife de la Miercurea Ciuc s-a inchis, concomitent cu inaugurarea unei fabrici in Bulgaria, ne-a spus Bogdan Nitu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#firma Romania, #investitii Romania, #investitii Romania Bulgaria , #firma