Ziare.com

Omar Hayssam si Fathi Taher au ingropat ciocolata Kandia

Marti, 01 Aprilie 2008, ora 08:25

   

Omar Hayssam si Fathi Taher au ingropat ciocolata Kandia
Cel mai mare producator de dulciuri din lume, Cadburry Schweppes, a achizitionat recent firma Kandia Excelent, informeaza Jurnalul National de marti.

Succesul Excelentului se datoreaza declinului fabricii Kandia Timisoara, in perioada in care in aceasta fabrica controlul era detinut de Florian Haus Prodcom (firma lui Hayssam si a lui Mukhles Omar) si de Rivta Handelsges (al carei presedinte era Fathi Taher).

Fondul Proprietatii de Stat a vandut, in 1996, 51% din actiunile fabricii de ciocolata Excelent, PAS-ului (Programul actiunilor salariatilor) societatii.

Conform informatiilor furnizate de AVAS, pretul total a fost de 18,1 miliarde de lei (aproximativ 5,8 milioane de dolari). Cumparatorul isi asuma si obligatia de a face investitii tehnologice in valoare de 14,9 milioane de dolari si de mediu (aproximativ 65.000 de dolari). In total era vorba de peste 20 de milioane de dolari, o suma foarte mare pentru o asociatie de salariati.

Misterul din spatele investitiilor tehnologice s-a lamurit insa cateva luni mai tarziu, cand asociatia a cesionat 51% dintre actiuni fondului de investitii Fulcrum NV prin vehicolul Axis Investments Ltd, controlat de omul de afaceri Fathi Taher.

Drumul fabricii Kandia catre faliment pastreaza inca multe secrete. Practic, la 5 noiembrie 1998 FPS-ul a scos la privatizare prin negociere directa si fabrica de ciocolata Kandia din Timisoara. Pretul total a fost de 10,4 miliarde de lei vechi (adica 1,18 milioane de dolari la cursul mediu al BNR de 8875). Cumparatorul trebuia sa efectueze si investitii tehnologice de 2 milioane de dolari. In mod bizar, in contract nu au fost prinse investitiile de mediu.

Fabrica era la momentul privatizarii pe pierderi (2,7 miliarde de lei) si avea datorii de 12,4 miliarde de lei. Contrar insa celor vehiculate pe piata, cumparatorul pachetului de 50,88% de actiuni nu a fost fondul de investitii Rivta Handelsges MBH (al carui presedinte era Fathi Taher), ci chiar compania concurenta din Bucuresti, Excelent SA (controlata tot de catre acesta prin Axis Investment Ltd).

La scurt timp dupa ce Excelent Bucuresti a obtinut actiunile Kandiei, in actionariatul fabricii au fost operate niste modificari extrem de interesante iar cea mai mare parte din actiuni a ajuns la Omar Hayssam.

La 8 februarie 1999, Excelent SA Bucuresti a cedat 45,31% din actiunile Kandia firmei Florian Haus Prodcom SRL, ai carei actionari erau Omar Hayssam si fratele sau Mukhles Omar. Restul titlurilor pana la 50,88% (adica 5,56%) a ajuns la Rivta Handelsges, fondul de investitii al carui presedinte era tot Fathi Taher.

In 2002, Rivta a intrat in posesia restului de 46.62% actiuni, devenind astfel actionar majoritar la Kandia. In august 2004, fabrica din Timisoara si-a inchis portile definitiv. In urma distrugerii companiei, fondul de investitii Axis Investments Ltd controlat de Fathi Taher a ramas cu cele peste 12 hectare de teren ale fabricii, situate in centrul Timisoarei.

Fostii angajati Kandia au dat in judecata noul patron pe motiv ca li s-au incalcat prevederile din Codul Muncii prin efectuarea de concedieri colective. Tribunalul Timis a dat dreptate in noiembrie 2005 fostilor angajati. A dispus anularea deciziei de desfacere a contractului de munca si reincadrarea pe posturile detinute anterior concedierii. Compania bucuresteana trebuia sa le plateasca fostilor salariati si despagubiri "egale cu salariile indexate, majorate si reactualizate si toate celelate drepturi". Patronii de la Bucuresti nu au respectat hotararea tribunalului nici pana in prezent.

In iunie 2007, Kandia Excelent a anuntat ca actionarii sai majoritari, Axis Investments si Meinl Bank vor vinde actiunile detinute catre una dintre companiei grupului Cadburry Schweppes. Concret, Cadburry Schweppes a cumparat 93,32% din Kandia Excelent pentru 326,4 milioane de lei (99,5 milioane de euro).

Daca facem o socoteala preturile platite pentru cele doua fabrici si investitiile facute, ajungem grosso-modo la 45 milioane de euro. Prin urmare, din afacerea Kandia Excelent s-a ramas cu un profit de vreo 50 de milioane de euro si cu 12 hectare de teren ultracentral in Timisoara.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4910 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

arabii

arabii astia jegosi vin in Romania rupti in *** de foame din cele mai sarace tari arabe majoritatea de la tara si cu ajutorul autoritatilor fura de rup iar daca mai gasesc cate o *** romanca mai puiaza si vreo zece cinspe copii

 

De vina e Iliescu si mojicii lui

Ai dreptate Adi ... dar cum se face ca se aciuiesc astia la noi ? Ne spurca neamul si tara si ne mai rad in nas dupa ce profita de noi. Ar trebui reguli mai dure si serioase pentru strainii care vor sa lucreze in tara noastra - vina e a guvernului, corupt pe tot parcursul. Parca nu e suficient ce face guvernul cu noi - le mai permite si strainilor sa-si bata joc de noi.
Rau am mai ajuns !


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor