Petrol in schimbul hranei: Irakul cere compensatii

Marti, 05 Ianuarie 2010, ora 20:00
1261 citiri
Petrol in schimbul hranei: Irakul cere compensatii

Irakul a lansat o procedura judiciara in SUA pentru a cere daune unor societati straine care au incalcat programul "petrol in schimbul hranei" infiintat in anii '90, a anuntat marti ministrul irakian al Comertului.

"Am cerut unui avocat american sa urmareasca in justitie societatile care au incalcat legea privind programul 'petrol in schimbul hranei' ", a afirmat ministrul irakian al Comertului, Safaeddin al-Safi, potrivit AFP.

Potrivit ziarului francez Liberation, guvernul irakian a cerut compensatii in valoare de 10 miliarde de dolari de la 93 de societati convocate in fata tribunalului din New York pentru ca au incalcat programul intre anii 1997 si 2003.

Printre societatile incriminate se afla intreprinderile franceze Renault si BNP Paribas. Aceasta banca, potrivit ziarului, "a detinut un loc in sistem in calitate de finantator al programului". BNP Paribas, citat de Liberation, a respins orice acuzatie.

Peste 2.200 de intreprinderi (in special rusesti, franceze sau chineze) provenite din peste 60 de tari, ar fi vizate de manipulari in cadrul acestui program, potrivit unui raport al unei comisii independente de ancheta conduse de fostul presedinte al Rezervei federale americane, Paul Volcker.

Programul a intrat in vigoare in decembrie 1996 si a incetat in noiembrie 2003, la opt luni dupa invadarea Irakului de catre SUA.

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#petrol in schimbul hranei, #procedura juridica Irak, #daune Irak petrol , #firma