Ziare.com

Prima etapa a parcului eolian de la Constanta va fi gata cu cateva luni intarziere

Luni, 01 Martie 2010, ora 16:22

   

Prima etapa a parcului eolian de la Constanta va fi gata cu cateva luni intarziere
Prima etapa a celui mai mare parc eolian pe uscat din Europa, de 600 MW, pe care Grupul CEZ din Cehia il construieste in judetul Constanta, va fi finalizata in septembrie, cu cateva luni intarziere, a declarat, luni, directorul general al CEZ Romania, Jan Veskrna.

Prima etapa vizeaza localitatea Fantanele, unde vor fi instalate 139 de turbine, iar cea de-a doua comuna Cogealac, cu alte 101 turbine.

"Initial, acesta trebuia sa fie gata in aprilie, insa, din cauza iernii lungi, va fi finalizat in septembrie. In plus, si constructia initiala a inceput cu doua luni mai tarziu, din cauza aprobarilor necesare", a precizat CEO-ul CEZ Romania.

In ceea ce priveste a doua etapa a proiectului, din comuna Cogealac, Jan Veskrna a precizat ca nu stie cand se vor relua lucrarile. "Nu stim cand ne vom reapuca de constructia de aici. Dupa ce Primaria Cogealac ne-a dat in judecata, am oprit constructia si nu stim cand va fi finalizat cu totul", a precizat Jan Veskrna.

Cardul de masa Up Dejun este versiunea moderna si simplificata a tichetului de masa. Ai 0 lei costuri la emiterea cardurilor si economisesti pana la 37% fata de o crestere salariala in bani. Afla mai multe AICI!

Grupul CEZ construieste in Romania, in zona Dobrogei, judetul Constanta, cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa, cu o capacitate instalata de 600 MW, reprezentand aproximativ dublul capacitatii de extindere a celui mai mare parc eolian existent acum in Europa si aproape triplu fata de cel mai mare parc eolian operational in prezent in Europa. Costurile totale ale acestui proiect vor atinge 1,1 miliarde euro.

Lucrarile efective au demarat inca din octombrie 2008, odata cu construirea celor 130 km de drumuri, si, in acelasi timp, a fundatiilor pentru turbine. La finalizarea acestui proiect, CEZ Romania si-a propus sa detina o cota de 10% din piata energiei regenerabile.

Distanta dintre doua turbine, pe directia principala a vantului, este de 700 metri, pentru ca acestea "sa nu-si fure una alteia energia", spun reprezentantii CEZ Romania. Durata de viata a unui parc eolian este de 20 de ani.

Pana in acest moment, in Romania sunt instalate unitati cu o putere de numai 11 MW, in ceea ce priveste productia de energie electrica din surse eoliene.

Sursa: rNews

Articol citit de 1596 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor