Profitabile in UE, afacerile cu energie verde sunt sortite falimentului in Romania

Duminica, 04 Octombrie 2009, ora 10:31
3228 citiri
Profitabile in UE, afacerile cu energie verde sunt sortite falimentului in Romania

Lipsa unei legislatii clare in domeniu face din investitiile in energia verde din Romania o afacere nerentabila, in ciuda faptului ca peste tot in Uniunea Europeana se pune accentul pe sursele alternative de energie.

In Spania, Germania, Austria, Cehia si chiar in Bulgaria, productia de energie electrica sau termica solara este un business extraordinar, o afacere de vis, dar nu si in Romania, scrie Evenimentul Zilei.

Desi avem o lege care reglementeaza lucrurile in domeniu inca din octombrie 2008, aceasta nu se poate aplica dintr-un motiv foarte simplu, nu exista inca normele de aplicare a legii.

Daca in Cehia o investitie intr-o ferma de panouri fotovoltaice se amortizeaza in 3-4 ani pentru ca statul garanteaza un pret de cinci ori mai mare pentru un kw decat pretul obisnuit al energiei electrice produse din surse conventionale, in tara noastra o astfel de investitie nu prea are sanse sa se amortizeze pe durata de functionare a centralei.

"Potentialul fermelor solare este foarte mare, insa lipsa legislatiei si procesul complicat de obtinere a finantarilor franeaza dezvoltarea", spune Floristeanu. Relevanta este o simulare de investitie realizata de Girasolar, o ferma solara in zona Piatra-Neamt, cu o capacitate de productie de 3 MW/h.

Investitia intr-o ferma solara care ar urma sa produca aproximativ 5.100 MW pe an se ridica la 12 milioane de euro. Daca Guvernul ar acorda o subventie de patru certificare verzi pentru fiecare MW produs fotovoltaic, ceea ce nu se intampla, investitia s-ar amortiza in putin peste noua ani.

Daca s-ar obtine si o finantare, legala, de 50% din valoare investitiei, amortizarea s-ar face pana in cinci ani si profiturile s-ar acumula timp de 20 de ani, adica zeci de milioane de euro.

Lipsa sprijinului din partea statului a facut ca Romania sa aiba o capacitate totala instalata de productie a energiei solare de doar 0,1 MW, in vreme ce in Spania se produc deja 2,5 GW, mult peste tinta guvernului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#panouri solar, #panouri fotovoltaice, #investitie energie verde, #faliment , #firma