Ramele, o afacere de un milion de euro ingropata in hartii

Joi, 17 Iulie 2008, ora 10:21
5746 citiri
Ramele, o afacere de un milion de euro ingropata in hartii

Chimistul Petru Diaconita, unul dintre cei mai inventivi producatori din Iasi, se afla in pragul colapsului financiar din cauza birocratiei excesive din Romania.

In urma cu doi ani el a pus pe picioare o afacere care in alte state aduce profituri anuale de peste un milion de euro: cresterea si comercializarea ramelor si a compostului produs de acestea.

Insa, lipsa totala din legislatia Romaniei a acestei ocupatii i-a pus afacerea pe butuci, blocandu-i inclusiv obtinerea de finantari europene, informeaza Romania libera in editia de joi.

La inceput, Petru Diaconita a vorbit cu parintii sai din comuna Banca, judetul Suceava, care i-au pus la dispozitie 3.000 metri patrati pentru cresterea ramelor.

Apoi a inceput sa caute pe internet documentatia necesara cresterii ramelor si chiar a vizitat cateva ferme din Ungaria. Dupa ce a prins meseria s-a apucat de treaba.

Petru Diaconita a mers la Registrul Comertului sa-si inregistreze afacerea. Insa, in nomenclatorul clasificarii activitatilor din economia nationala nu exista nici un cod pe baza caruia sa-i elibereze avizul de functionare.

"Am incercat impreuna cu ei sa gasim o rezolvare. Dar nu a fost posibil direct, ci printr-un artificiu", povesteste Petru Diaconita.

Cresterea ramelor a fost introdusa in categoria activitatilor mixte in fermele vegetale si animale. Numai ca firma lui Petru Diaconita nu putea face angajari, meseriile de cultivator de rame sau recoltator de rame neexistand in clasificarea ocupatiilor din Romania.

Purtatorul de cuvant al Directiei de Finante Iasi a declarat ca fara contabilitate, fara angajati, antreprenorul de rame nu poate obtine credite de dezvoltare si nici nu poate participa la programele europene.

Cresterea ramelor este o afacere infloritoare in toate tarile din jurul Romaniei, Ungaria detinand suprematia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Lipsa eficienței energetice a clădirilor publice costă România 6 miliarde de lei pe an. Ce am putea face cu acești bani
Lipsa eficienței energetice a clădirilor publice costă România 6 miliarde de lei pe an. Ce am putea face cu acești bani
România are peste 242.000 de clădiri publice al căror consum este peste 200-250 kWh/metrul pătrat, iar media recomandată la nivel european este de 140kWh/metrul pătrat, se arată într-un...
O americancă demontează clișeele despre România. Clipul este viral pe rețelele de socializare VIDEO
O americancă demontează clișeele despre România. Clipul este viral pe rețelele de socializare VIDEO
Americanca Janna, stabilită de mai bine de cinci ani în România, a captat atenția pe TikTok prin demontarea stereotipurilor comune despre țara noastră. Clipul ei este viral acum cu peste...
#afacere, #rame, #Romania, #birocratie , #firma