Regulamentul intern al unei firme: Ce trebuie sa contina si care sunt obligatiile

Marti, 27 Decembrie 2016, ora 10:46
26804 citiri
Regulamentul intern al unei firme: Ce trebuie sa contina si care sunt obligatiile
Foto: coltuc.ro

Regulamentul intern si contractul individual de munca sunt cele doua documente esentiale care guverneaza relatia dintre un angajator si un salariat.

Desi ambele stabilesc care sunt raporturile dintre firme si angajati, ele nu trebuie confundate, deoarece au un regim juridic diferit si contin informatii distincte.

Atat regulamentul intern, cat si contractul individual de munca se incheie conform reglementarilor legale.

Pe de o parte, regulamentul intern este un act unilateral, care se intocmeste fara acordul angajatilor si care stabileste si impune acestora reguli de conduita, sanctiuni, politici interne de functionare, masuri de organizare a muncii.

De cealalta parte, contractul individual de munca este rezultatul acordului de vointa dintre cele doua parti, angajator si angajat, prin care sunt stabilite drepturi si obligatii strict legate de partile semnatare ale contractului respectiv.

Ce este regulamentul intern?

Mai exact, regulamentul intern se intocmeste de angajator si reprezinta documentul prin care acesta poate stabili si impune tuturor salariatilor reguli de conduita, sanctiuni, politici interne de functionare, masuri de organizare a muncii.

Conform Codului Muncii, regulamentul intern trebuie intocmit in termen de 60 de zile de la data de la care societatea dobandeste personalitate juridica, indiferent de numarul de salariati.

Desi Codul Muncii nu prevede sanctiuni pentru neintocmirea regulamentului intern, totusi, in cazul unui control, inspectorii de munca vor dispune masura intocmirii acestuia.

In cazul in care angajatorul nu respecta masurile dispuse de inspectori, va fi sanctionat cu o amenda intre 3.000 si 10.000 de lei.

Prevederile regulamentului intern se aplica tuturor salariatilor, indiferent de natura contractului individual de munca si de functia detinuta, persoanelor care isi desfasoara activitatea pe baza de contract de colaborare sau prestari servicii (conventii civile), personalului de la alte societati care lucreaza ca detasati sau delegati in cadrul firmei, precum si elevilor sau studentilor care efectueaza practica, a adaugat sursa citata.

Regulamentul intern se aduce la cunostinta tuturor salariatilor, lucru care revine in sarcina angajatorului si isi produce efectele fata de toti din momentul instiintarii acestora.

Modul concret de informare a fiecarui salariat cu privire la continutul regulamentului intern se stabileste prin contractul colectiv de munca aplicabil sau, dupa caz, prin continutul regulamentului intern, se mentioneaza in Codul Muncii.

Ce cuprinde regulamentul intern?

Regulamentul intern poate contine orice fel de masuri, reguli, norme de conduita, politici interne sau proceduri pe care angajatorul le doreste cu conditia ca acestea sa nu contravina legislatiei muncii, prevederilor din contractul individual de munca sau cel colectiv si nu poate stabili drepturi inferioare celor din prevederile legale sau contractuale.

In plus, nerespectarea regulamentului intern de catre salariati poate fi sanctionata disciplinar, iar sanctiunile care se aplica in acest caz pot fi mentionate in regulament.

Codul Muncii stipuleaza dispozitiile minime obligatorii pe care regulamentul intern trebuie sa le contina. Acestea sunt:

  • reguli privind protectia, igiena si securitatea in munca in cadrul unitatii;
  • reguli privind respectarea principiului nediscriminarii si al inlaturarii oricarei forme de incalcare a demnitatii;
  • drepturile si obligatiile angajatorului si ale salariatilor;
  • procedura de solutionare a cererilor sau a reclamatiilor individuale ale salariatilor;
  • reguli concrete privind disciplina muncii in unitate;
  • abaterile disciplinare si sanctiunile aplicabile;
  • reguli referitoare la procedura disciplinara;
  • modalitatile de aplicare a altor dispozitii legale sau contractuale specifice;
  • criteriile si procedurile de evaluare profesionala a salariatilor.

De asemenea, regulamentul intern mai trebuie sa contina:

  • procedurile de cercetare disciplinara;
  • procedurile de cercetare a salariatului in cazul concedierii pentru necorespundere profesionala.

Atentie! Regulamentul intern este un document care poate fi folosit in instanta in cazul unui proces intre angajator si salariat.

Articol realizat de cabinetul de avocatura Coltuc

Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Potrivit unei analize publicate de MIT Technology Review, aplicațiile de tastatură utilizate de vorbitorii de limba chineză prezintă vulnerabilități care facilitează interceptarea textelor...
#regulament intern firma, #regulament intern companie , #firma