Retailerii electronici nu ar rezista sase luni, daca vanzarile ar scadea cu 50%

Vineri, 16 Ianuarie 2009, ora 09:30
1138 citiri
Retailerii electronici nu ar rezista sase luni, daca vanzarile ar scadea cu 50%
Foto: Standard

Retailul de electronice nu ar rezista nici macar jumatate de an, daca vanzarile ar scadea cu 50 de procente, asa cum s-a intamplat in piata auto.

Parerea ii apartine lui Lorand Szarvadi, directorul lantului de produse electronice si electrocasnice Domo. "Exista pericolul sa vina si la noi o scadere ca in industria auto. Un procent de 50% ar fi catastrofal pentru ca mai mult de sase luni nu rezista nimeni", a spus Szarvadi, pentru Ziarul Financiar.

Scaderea vanzarilor cu la jumatate, in cazul distribuitorilor de electronice si electrocasnice, poate fi cauzata de imposibilitatea sustinerii cheltuielilor si a inlocuirii stocurilor, in conditiile in care nu exista incasari pentru o perioada de sase luni.

Domo Retail este detinut de fondul de investitii Equest Investment Balkans, care a preluat, in 2007, si retailerul bulgar Technomarket. Pentru acest an, reprezentantii Domo estimeaza o cifra de afaceri de 230 de milioane de euro, cu 14 procente mai mult decat anul trecut. Compania lucreaza, in prezent, la doua variante de buget, ce tin cont de evolutia cursului monedei nationale, intre 4,3 si 4,5 lei/euro.

"In urma cu cateva luni n-as fi crezut ca va ajunge aici. As fi zis ca este imposibil, dar acum avem un scenariu si pentru 4,5 lei/euro. Tot cursul ne-a afectat si afacerile din anul trecut", a spus Szarvadi.

In urma cu doi ani, 15 procente din afacerile Domo proveneau din distributia de electrocasnice spre retailerii independenti, iar in 2008, procentul s-a redus la doar 3,5%. Astfel, retailul propriu-zis a crescut de la 168 milioane de euro la 195 de milioane de euro.

"Am inregistrat crestere si profit pentru ca cea mai mare parte a vanzarilor a fost de produse 'albe'. Aici nu pierzi la fel de multi bani pentru ca nu se invechesc tehnologic la fel ca LCD-urile sau IT-ul", a spus Szarvadi.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#Domo Retail, #vanzari electronice , #firma