Romania castiga teren in afacerile din Europa Centrala

Joi, 10 Septembrie 2009, ora 23:41
3257 citiri
Romania castiga teren in afacerile din Europa Centrala
Foto: Petrom

Romania si-a sporit prezenta in mediul de afaceri din Europa Centrala, 34 dintre companiile locale fiind prezente in Top 500 al celor mai mari companii din regiune, realizat de firma de audit si consultanta financiara Deloitte.

Cifra de afaceri cumulata a celor mai mari companii romanesti a crescut cu aproape 28 de procente, ajungand la suma de 39 de miliarde de euro, la sfarsitul anului 2008, potrivit unui comunicat Deloitte, remis Ziare.com.

"Romania ramane pe locul cinci ca nivel de reprezentare in Top 500 Europa Centrala. Fata de anul 2007, cand Deloitte a lansat acest proiect pe plan regional, numarul companiilor romanesti cu cifre de afaceri de peste un miliard de euro a crescut de la 9 la 14. Totodata, remarcam intrarea in clasamentul din acest an a doua companii cu actionariat romanesc", a declarat George Mucibabici, presedintele Deloitte Romania.

"Aceste rezultate dovedesc ca mediul de afaceri local se maturizeaza si incepe sa isi exploateze potentialul", a adaugat Mucibabici.

Dupa cum era de asteptat, primele locuri din Romania sunt ocupate de companii din domeniul petrolier, Petrom si Rompetrol. Prima se afla pe locul 16 in Europa Centrala, cu profituri nete de 277,8 milioane de euro, in 2008, si venituri din vanzari de 711,9 milioane de euro, in primul trimestru din acest an.

Pe pozitia a doua se afla Rompetrol, cu venituri din vanzari de 37 de milioane de dolari, in primele trei luni din 2009.

Sectorul auto este foarte bine reprezentat de Dacia, care se afla pe pozitia 77 in Top 500, cu profituri nete de 60,3 milioane de euro in 2008.

Top 10 din Romania este completat de ArcelorMittal (pozitia 89 la general), Metro (100), Electrica (110), Rompetrol Downstream (113), Petrotel Lukoil (139), Orange (142) si Lukoil (144).

"Rezultatele din 2009 vor reflecta impactul crizei economice globale care s-a resimtit si in regiune, incepand cu ultimul trimestru al anului trecut. Anticipam, insa, o prezenta semnificativa si in editia de anul viitor, tinand cont ca Romania este a doua mare piata din regiune. Speram ca firmele care opereaza in industrii in mod traditional mai rezistente in perioade de declin financiar si/sau cele care vor continua sa dea dovada de flexibilitate si inovatie in satisfacerea noilor nevoi de pe piata isi vor mentine pozitia in top sau vor continua sa urce", a adaugat Mucibabici.

Polonezii sunt in frunte

Prima pozitie a clasamentului este ocupa de firma poloneza PKN Orlen, ce activeaza in domeniul petrolier si a avut vanzari de 22,6 miliarde de euro in cursul anului trecut. MOL, din Ungaria, este pe locul doi, cu vanzari de 14 miliarde de euro in aceeasi perioada.

Top 3 este completat de Met Invest Holding, din Ucraina, din domeniul productiei, cu vanzari de 9,13 miliarde de euro.

"Perioada urmatoare va fi, in continuare, dificila pentru majoritatea tarilor din regiune, inclusiv pentru Romania", a spus Daniel Daianu, profesor in economie, fost ministru de Finante al Romaniei si fost membru in Parlamentul European.

"Pe fondul constrangerilor financiare, al resurselor bugetare scazute, spatiul de manevra al statului roman este considerabil mai mic decat in tari din zona euro sau tari care au avut politici bugetare prudente", a adaugat Daianu.

Potrivit spuselor sale, atenuarea efectelor crizei depinde mult de revenirea economica din tarile mari din UE si de investitii masive prin folosirea fondurilor europene.

"Romania trebuie sa profite de aceasta oportunitate, pe care alte economii emergente, din afara UE, nu o au. In plus, tocmai pentru a incuraja o redresare mai rapida, Comisia Europeana ar trebui sa regandeasca mecanismele de accesare a acestor , pentru a le face mai flexibile si poate chiar pentru a imagina metode neconventionale de utilizare a lor", a spus Daianu.

Productia a inregistrat cea mai mare scadere

Daca in primele trei trimestre din 2008 a continuat cresterea economica in regiune, din cauza crizei globale, in trimestrul patru s-au resimtit primele scaderi. In primele trei luni din 2009, 76% din companiile din Top 500 au raportat scaderi, in medie cu 23% fata de primul trimestru din 2008.

Cel mai afectat domeniu a fost productia, cu o diminuare a afacerilor de 33%, urmata de sectorul imobiliar (-22%) si energie si resurse (-17). Cel mai putin au scazut industria mediacala si farmaceutica (-1%).

Din Romania, mai sunt prezente in top si urmatoarele companii: Vodafone, Interagro, Carrefour, GDF SUEZ Energy, Porsche, Transilvania General Import - Export, British American Tobacco, Romgaz, Selgros, Romtelecom, Transelectrica, E.ON Gaz, Kaufland, Hidroelectrica, OMV Romania, MOL Romania, Electrocentrale, CFR Calatori, Alro, Coca Cola, Renault Industrie Roumanie, Philip Morris, Oltchim si CFR Marfa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Apple întâmpină întârzieri în implementarea tehnologiei de fabricație pe 2nm pentru cipurile sale. Astfel, cel mai probabil inovația nu va fi disponibilă pentru seria iPhone 17,...
Google Pixel 8a, primul model disponibil în România. În ce culori va fi disponibil
Google Pixel 8a, primul model disponibil în România. În ce culori va fi disponibil
Google se pregătește să lanseze noul său smartphone din gama accesibilă, Pixel 8a, care va fi prezentat oficial în cadrul conferinței Google I/O pe 14 mai 2024. Telefonul va fi disponibil...
#Top 500 companii Deloitte, #venituri Petrom, #venituri Rompetrol , #firma