Romania dupa 20 de ani: Dezechilibrele care pun in pericol dezvoltarea economiei (Grafice)

Miercuri, 03 Februarie 2016, ora 20:05
3743 citiri
Romania dupa 20 de ani: Dezechilibrele care pun in pericol dezvoltarea economiei (Grafice)
Foto: Arhiva Ziare.com

Care sunt schimbarile structurale in economia Romaniei care au avut loc in ultimii 20 de ani? Care sunt principalele dezechilibre? Un raport realizat de trei specialisti ai Bancii Nationale a Romaniei (BNR) incearca sa raspunda la aceste intrebari.

Studiul investigheaza modificarile structurale din economia Romaniei din perioada 1994-2014, avand principal suport bilanturile si conturile de rezultate ale tuturor companiilor care au functionat in acest interval.

Cercetarea remiza Ziare.com e realizata de trei specialisti care lucreaza in Directia de Stabilitate Financiara, anume Florian Neagu, sef serviciu, Florin Dragu, economist, si Adrian Costeiu, economist.

Instabilitatea inca "planeaza" deasupra Romaniei: Care sunt cele mai mari riscuri

Studiul arata ca schimbarile din economie au fost semnificative si alerte. Per total, rezultatele au fost pozitive, dar analiza in profunzime a scos la suprafata 7 dezechilibre importante.

Autorii studiului sustin ca economia trebuie sa se recapitalizeze. "Tiparul de finantare a firmelor s-a schimbat semnificativ, iar directia nu o consideram sustenabila. Finantarea prin capitaluri proprii a fost inlocuita intr-o mare masura de cea prin datorii, astfel ca gradul de indatorare a ajuns printre cele mai ridicate din UE", potrivit documentului.

De asemenea, autorii studiului sustin ca trebuie facilitata intrarea si iesirea firmelor din piata.

"Desi numarul firmelor s-a dublat in ultimii 20 de ani, acest numar raportat la mia de locuitori are cea mai mica valoare din UE. Este nevoie de start-up-uri pentru dinamizarea economiei, dar si pentru reintinerirea acesteia (majoritatea firmelor din Romania fiind trecute de prima tinerete). In paralel, iesirea mai facila si rapida din piata va imbunatati calitatea spiritului antreprenorial (ceea ce este o necesitate; de exemplu, aproape jumatate din firme au capitaluri proprii negative) ", considera specialistii citati.

In plus, accentul trebuie sa fie pus pe dezvoltarea inovativa si bazata pe cunoastere, arata documentul.

Cei trei specialisti BNR sustin ca firmele din sectoarele medium high-tech si high-tech la producerea valorii adaugate brute din economie au constribuit mai mult in anul 1994 comparativ cu 2014.

Ei mai arata ca autoritatile cu atributii fiscale trebuie sa-si imbunatateasca activitatea.

"Firmele percep nivelul ridicat al fiscalitatii ca fiind cea mai presanta problema cu care se confrunta. In paralel, autoritatile fiscale trebuie sa investigheze in ce masura doua categorii de cheltuieli identificate in analiza au legatura cu buna desfasurare a activitatii firmelor sau sunt consecinta unui comportament indreptat excesiv catre optimizare fiscala", sustin specialistii citati.

Ei mai considera ca gradul mare de polarizare si eterogeneitate trebuie sa scada, ceea ce inseamna ca Bucurestiul nu trebuie sa fie singurul pol important de dezvoltare. De asemenea, firmele din judetele aflate in jumatatea inferioara a clasamentului economic nu au reusit sa-si amelioreze simtitor performantele pe parcursul celor doua decenii.

Specialistii BNR considera ca politicile care discrimineaza pozitiv anumite categorii de firme trebuie revizuite. "Acestea trebuie sa devina neutrale in ceea ce priveste IMM fata de corporatii, respectiv in ceea ce priveste firmele cu capital majoritar strain fata de firme cu capital majoritar autohton", potrivit sursei citate.

Nu in ultimul rand, ar trebui eliminate lucrurile atipice din economie, cum ar fi firmele care raporteaza un numar de salariati egal cu zero, companiile cu cifra de afaceri zero si societatile care au capitaluri proprii negative.

C.P.

Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4, un dispozitiv care promite un display excepțional și care este disponibil la precomandă până pe 28 aprilie prin...
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, o versiune simplificată a modelelor de inteligență artificială, adaptată pentru dispozitive cu putere de procesare redusă, precum smartphone-urile și...
#riscuri economie Romania, #dezechilibre Romania economie, #situatie economie Romania, #raport BNR economie Romania , #firma