Rusia este un stat criminal, sustine unul dintre cei mai mari investitori straini

Luni, 23 Noiembrie 2009, ora 12:14
3606 citiri
Rusia este un stat criminal, sustine unul dintre cei mai mari investitori straini
Foto: Stanford

Rusia s-a transformat intr-un "stat criminal", este de parere Bill Browder, de la Hermitage Capital, care a fost unul dintre cei mai mari investitori straini din tara.

Potrivit spuselor sale, avocatul firmei pe care o conducea, Sergei Magnitsky, a fost detinut, fara sa fie pus sub acuzare, timp de un an, inainte sa moara in inchisoare, relateaza BBC News. Browder sustine ca avocatul s-a imbolnavit de stomac si pancreas, iar autoritatile din inchisoare nu i-au acordat ajutor medical.

Prin intermediul Hermitage Capital, Bill Browder a dus o intensa campanie anticoruptie in cadrul unora dintre cele mai mari companii din Rusia. Autoritatile rusesti spun ca investigheaza moartea lui Magnitsky.

Din 2005, Browder nu mai are voie sa intre in Rusia, fiind considerat o amenintare la adresa securitatii nationale, dupa ce firmele sale au fost acuzate de evaziune fiscala. Insa, omul de afaceri sustine ca grupul sau de companii a fost tinta unor criminali care au incercat sa castige milioane de lire sterline, contravaloarea activelor sale.

De asemenea, el sustine ca a fost pedepsit pentru faptul ca a reprezentat o amenintare la adresa politicienilor corupti si a birocratilor rusi. Din 2005, mai multi asociati de-ai sai, printre care mai multi avocati ce actionau in numele grupului sau de firme, au fost detinuti fara acuzare, batuti sau jefuiti.

Browder spune ca avocatul sau a murit din cauza acuzatiilor impotriva sa. "Practic, i-au spus ca, daca semneaza o declaratie falsa, ii vor oferi ajutor medical, altfel nu", a declarat omul de afaceri. "Au incercat sa scoata cat mai multe acuzatii impotriva mea si l-au folosit impotriva mea. Era prizonierul lor si l-au omorat prin negarea asistentei medicale", a adaugat el.

Inainte de acuzatiile de evaziune fiscale, Browder era unul dintre cei mai mari sustinatori ai Guvernului rus si a presedintelui de atunci, Vladimir Putin.

"Prima data cand a aparut Putin si a zis ca vrea sa dea la o parte oligarhii, eram cel mai mare fan al acestui concept. Insa, mi-am dat seama ca el voia doar sa puna ofiteri din politie in locul oligarhilor. Acum, exista o gramada de ofiteri care sunt, practic, criminali organizati, cu puteri nelimitate sa ruineze vieti, sa ia orice proprietate si sa faca orice doresc ei, acest fenomen fiind mult mai rau decat orice altceva am vazut in Rusia inainte. Practic, Rusia este un stat criminal acum", a spus Browder.

Deocamdata, autoritatile din Rusia spun ca nu au gasit nici un motiv pentru care sa inceapa o investigatie criminala in cazul avocatului de la Hermitage Capital.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
OMV Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o nouă tehnologie de captare și utilizare a carbonului, începând cu luna iunie, arată un comunicat de presă al companiei. Testele sunt parte...
Parlamentul depășește scandalul de luni. Cine sunt noii membri ai Consiliului Concurenței
Parlamentul depășește scandalul de luni. Cine sunt noii membri ai Consiliului Concurenței
Ședința de luni din plenul reunit al Parlamentului României, care avea ca obiect numirea noilor membri ai Consiliului Concurenței, a fost una tensionată. Două partide au absentat de la vot,...
#Bill Browder Rusia, #Rusia stat criminal, #investitii straine Rusia , #firma