Spune stop birocratiei. 3 metode prin care iti usurezi munca atunci cand ai propriul business

Advertorial
Marti, 05 Decembrie 2017, ora 10:20
18972 citiri
Spune stop birocratiei. 3 metode prin care iti usurezi munca atunci cand ai propriul business

Infiintarea propriei firme presupune multa munca si responsabilitate, dar trebuie sa fii pregatit si pentru numeroasele interactiuni cu institutiile statului. Sondajele arata insa ca tocmai birocratia complicata este principalul motiv pentru care multe persoane ezita sa isi deschida propria firma.

Legea interpretabila, plimbatul hartiilor de la o institutie la alta, timpul mare de raspuns din partea institutiilor statului, dar si sistemul fiscal care se schimba de la an la an il pot descuraja si pe cel mai hotarat antreprenor.

Iata cateva metode prin care iti poti usura munca si poti scapa de o parte din birocratia obositoare:

Solutia care iti economiseste timp si bani

Implementarea semnaturii digitale in sectorul public si privat a insemnat o eficientizare a activitatii companiilor.

Cu ajutorul semnaturii digitale, orice firma poate depune rapoarte la ghiseele autoritatilor publice fara sa mai stea la cozi, in deplina siguranta si sa isi reduca astfel costurile.

Semnatura digitala este mult mai ieftina decat semnarea olografa pe suport de hartie, iar eficienta este garantata.

Pentru ca firma ta sa detina o semnatura electronica vei avea nevoie, in primul rand, de un astfel de certificat digital rapid, cu ajutorul caruia vei economisi timp atunci cand interactionezi cu autoritatile din cadrul SEAP, CSSP, ANAF, CAS, ITM sau ONRC, dar iti poate inlesni si interactiunile cu partenerii de afaceri.

Sistemul este mai usor de aplicat in Romania, pentru ca utilizatorii au nevoie doar de o conexiune la internet si de un cont de e-mail, pe langa certificatul digital care atesta originalitatea semnaturii.

Proiectul "Fa-ti firma in 5 minute"

Gratie unui proiect al unor tineri specialisti in IT din Cluj, orice antreprenor poate scapa de birocratia pe care o presupune infiintarea unei firme.

Proiectul clujenilor, intitulat "Fa-ti firma in 5 minute", le permite viitorilor antreprenori sa gaseasca toate documentele de care au nevoie, pe care trebuie apoi sa le completeze, sa le semneze si sa le depuna la Registrul Comertului.

Deocamdata, depunerea actelor nu se poate face online, insa este de asteptat ca acest neajuns sa fie eliminat in urmatorii ani.

"Platforma pe care am realizat-o eficientizeaza cu peste 90% procesul birocratic - asa cum se intampla de foarte multi ani in tarile occidentale - si speram ca in viitorul apropiat intreg procesul sa se faca din fata unui calculator sau telefon mobil si sa eliminam si acel singur drum pe care viitorul antreprenor trebuie sa il faca pana la Registrul Comertului pentru depunerea actelor. Ar fi extraordinar pentru Romania si este foarte realizabil acest sistem de infiintare de firma 100% online, in 5-10 minute", a declarat pentru Agerpres Raul Pop, unul dintre inventatorii proiectului.

Cazierul fiscal se poate obtine fara sa il mai soliciti personal

Infiintarea unei firme presupune si sa ai un cazier fiscal, care sa ateste faptul ca nu ai datorii la bugetul de stat sau ca nu ai facut in trecut evaziune fiscala.

Legea OG nr.75/2001 spune ca acest cazier fiscal trebuie solicitat la ANAF de catre contribuabilul care are nevoie de el si este emis de catre Ministerul Finantelor Publice.

Procedura de obtinere a cazierului fiscal este similara cu cea a obtinerii cazierului de catre persoanele fizice, insa exista patru situatii in care nu mai este nevoie sa soliciti personal eliberarea acestuia.

Procedura simplificata presupune ca ANAF sa transmita automat datele spre Registrul Comertului si poate fi aplicata la infiintarea societatilor comerciale, cooperativelor agricole sau a societatilor cooperative, pentru autorizarea exercitarii unei activitati independente, la cesiunea partilor sociale sau a actiunilor catre noii asociati sau actionari, precum si la numirea de noi reprezentanti legali.

Sursa foto: Shutterstock/Copyright:YAKOBCHUK VIACHESLAV

Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
După ultimele vânzări înregistrate de Apple pentru produsul Vision Pro, casca VR a gigantului tech, se pare că oficialii companiei au luat decizia de a limita producția dispozitivelor....
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
#certificat digital firma, #cazier fiscal firma, #infiintare firma , #firma