Supermarketurile resimt criza si dispar

Marti, 24 Noiembrie 2009, ora 07:39
2997 citiri
Supermarketurile resimt criza si dispar

Branduri precum PIC, Spar, Trident, Ethos sau Primavara - magazine cu actionariat romanesc - incep sa dispara usor, usor de pe piata, desi, inainte de criza, acestea anuntau planuri marete de dezvoltare si extindere.

Daca in urma cu doi ani, aceste supermarketuri ignorau ofertele de cumparare, acum isi cer singure intrarea in faliment, remarca Evenimentul Zilei.

Multe dintre cele enumerate aveau, inaintea crizei, cresteri anuale de aproximativ 30 la suta, patronii lor refuzand oferte de preluare venite din partea marilor retaileri sau a fondurilor de investitii.

Lantul PIC, controlat de fratii Penescu, pentru care mai multi investitori si-au aratat interesul, a incercat in ultimele luni sa supravietuiasca implementand programe dure de restructurare. Cu toate acestea, grupul a anuntat luni ca reteaua de hipermarketuri a intrat la cerere in insolventa.

Reteaua de magazine PIC numara cinci unitati in Pitesti, Craiova, Braila, Oradea si Calarasi. In urma procesului de restructurare, actionariatul a decis inchiderea a trei unitati, respectiv cele din Braila, Oradea si Calarasi. Anul trecut, PIC a inregistrat o cifra de afaceri de 570 milioane lei, in crestere cu aproape 40% fata de 2007.

Prima retea autohtona de supermarketuri care a cerut intrarea in insolventa a fost Spar, franciza detinuta de fratii Ioan si Floare Cuc. Spar a deschis primul magazin in 2006, la Arad, pentru ca in 2009 reteaua sa ajunga la 21 de unitati. Cifra de afaceri in 2008 a crescut cu 30%, ajungand la 44 milioane de euro.

Nici reteaua de supermarketuri Primavara, detinuta de Ion Avram, nu a fost ferita de efectele crizei. Avram a inchis in aceasta vara unul dintre cele noua magazine. Amenintat de insolventa, Ion Soloman a decis sa transfere in acest an reteaua Ethos de pe firma Ivet Comprod pe Ivet Logistic. Reteaua Ethos se afla, de altfel, in proces de reorganizare, unele spatii comerciale fiind inchise, in ciuda faptului ca retailerul continua expansiunea.

Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta, în colaborare cu Misinformation Combat Alliance (MCA), a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor generate prin inteligență...
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile, prin introducerea unei caracteristici îmbunătățite de „partajare audio”....
#supermarketuri Romania, #retele supermarket Romania, #reteaua Pic , #firma