Viitorul economiei sta in mainile femeilor

Sambata, 10 Iulie 2010, ora 18:37
2617 citiri
Viitorul economiei sta in mainile femeilor
Foto: moguling.com

Recesiunea din ultimii ani a aruncat economiile si finantele lumii in haos, dar privita dupa cativa ani se poate observa ca lumea nu a fost afectata in mod egal, iar pierderile au fost proportionale cu succesul. Cand se va trage linie, se pare ca marile victime ale crizei financiare vor fi barbatii.

Avantajele barbatilor s-au intors impotriva lor, in cele din urma, iar sectoarele dominate de ei, precum serviciile financiare, industria si constructiile au fost cele mai lovite de criza, arata Newsweek.

De asemenea, salariile mai mari ale barbatilor au facut ca ei sa fie primii la taierile salariale. Numai in SUA, barbatii reprezinta doua treimi din cei 11 milioane de oameni care si-au pierdut locul de munca de la inceputul recesiunii.

Tot in SUA s-a inregistrat, in august 2009, cea mai mare discrepanta de dupa razboi: 11% din barbatii apti de munca erau someri, fata de 8,3% in cazul femeilor. Diferenta s-a mai redus de atunci, ajungand la 9,9% pentru barbati si 7,8% pentru femei.

Cifrele l-au determinat pe Larry Summers, consilierul pe probleme economice al lui Barack Obama, sa afirme ca peste cinci ani, cand economia isi va fi revenit complet, unul din sase barbati intre 25 si 54 de ani tot nu va avea serviciu.

Iar aceasta situatie nu este intalnita doar in SUA. In Romania, numarul total al somerilor inregistrati in evidentele agentiilor judetene pentru ocuparea fortei de munca a fost, in luna iunie, de 680.782 de persoane, din care 397.447 barbati. De asemenea, rata somajului masculin este de 8,08% iar rata somajului feminin este de 6,70%, arata statisticile Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca.

Incepe o epoca a barbatilor cuminti si casnici?

Daca sunt norocosi, barbatii vor avea sotii care sa aiba grija de ei, mai scriu jurnalistii americani. In SUA, femeile castiga mai mult decat barbatii in doua treimi din gospodarii, iar in Uniunea Europeana femeile au ocupat 75% din locurile de munca nou create in ultimii 10 ani.

Chiar daca se are in vedere si inegalitatea dintre salarii, economistii sunt de parere ca, pana in 2024, o femeie obisnuita din SUA sau din statele bogate ale Europei va castiga in medie mai mult decat barbatul. Si tot ele vor decide si cum vor fi cheltuiti acesti bani. Astfel, potrivit unor alte statistici, americancele decid cum sunt cheltuiti 83% din banii familiei, detin 89% din conturile bancare din SUA si 51% din intreaga avere si au o putere de cumparare de 5.000 de miliarde de dolari.

La nivel global, femeile reprezinta cea mai mare piata emergenta din istorie - de doua ori mai mare decat India si China la un loc, mai scriu jurnalistii de la Newsweek. In 13 din 15 categorii profesionale care se vor dezvolta cel mai mult in urmatorii zece ani, majoritatea angajatilor sunt femei.

Alte schimbari se vad si la nivelul afacerilor. Femeile pornesc mai multe afaceri pe cont propriu decat barbatii, iar firmele lor se dezvolta mai mult. Intre 1997 si 2002, companiile conduse de femei in SUA au crescut cu 20%, in timp ce media de dezvoltare generala a fost de doar 7%. In 2005, firmele conduse de femei reprezentau o treime din numarul total al firmelor, iar numarul lor creste de doua ori mai repede decat media firmelor nou infiintate. Asta inseamna ca femeile vor fi cele care vor ajuta clasa de mijloc sa isi revina din punct de vedere financiar.

Femeile incep sa domine si in cele mai masculine culturi

Totusi, America e doar una dintre marile economii, iar marile ei rivale sunt culturi puternice dominate de barbati. Este adevarat, dar femeile au inceput sa castige teren chiar si acolo si reprezinta acum majoritatea absolventilor de studii superioare in Rusia, Emiratele Arabe Unite sau Brazilia. In Rusia, de exemplu, 86% din fetele cu varste cuprinse intre 18 si 23 de ani merg la facultate.

Potrivit unui studiu al Center for Wok-Life Policy, femeile din tarile emergente se considera mai ambitioase decat barbatii. 85% din femeile din India si 92% din cele din Emiratele Arabe Unite se considera foarte ambitioase, in timp ce in SUA ele reprezinta doar 36 la suta. Mai mult, in Brazilia, India, China si Emirate, 75% din femei viseaza la functii de conducere.

In cazul Chinei, se pare ca a ajutat si comunismul, cred cercetatorii, deoarece acesta i-a invatat pe oameni ca sunt egali si ca o femeie poate sa faca tot ce poate si un barbat, asa ca socialismul a dat o lectie buna capitalistilor contemporani.

Statisticile arata ca 34% din companiile care au depus eforturi pentru a angaja femei in tarile emergente au deja profit, iar 38% se asteapta ca rezultatele pozitive sa apara. Mai mult, firmele care si-au pus femei in pozitiile de conducere au rezultate financiare si mai bune.

35% din antreprenorii romani sunt femei

Nevoia unei prezente mai puternice a femeilor in economie a fost subliniata si in tara noastra, de Andreea Paul Vass, consilierul premierului Emil Boc. Ea a declarat recent ca relansarea economica va intarzia daca potentialul urias de competente ale femeilor nu este valorificat.

"Femeile din mediul rural reprezinta categoria sociala cea mai vulnerabila si fara acces la venituri si surse de finantare care sa le permita cultivarea spiritului minimal antreprenorial si sansa la bunastare. Pragmatismul si harnicia romancelor este un capital antreprenorial complet nevalorificat in mediul rural.

Modelele de microfinantare cu dobanda zero si asistenta tehnica din portofoliul de proiecte internationale de profil ne pot servi drept model", a scris Andreea Paul Vass pe blog, adaugand ca, in prezent, 35% din antreprenorii romani sunt femei.

De asemenea, ea a inaintat si cateva propuneri de politici publice pentru stimularea antreprenoriatului feminin, atragand totodata atentia ca femeile dispun de mai putine modele antreprenoriale care sa le inspire - 35% din top managementul romanesc este reprezentat de catre femei si doar 9,7% politiciene in Parlamentul Romaniei sau o singura ministra in Guvern.

Printre propunerile Andreei Paul Vass s-a aflat si infiintarea unui Centru de Resurse pentru Dezvoltarea Afacerilor Femeilor unde sa fie dezvoltate abilitatile manageriale si care sa ofere, printre altele, consiliere privind serviciile financiare si facilitatile fiscale adresate femeilor antreprenoare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#femei afaceri, #antreprenoriat feminim, #locuri de munca femei, #somaj femei, #femei criza economica , #firma