Walt Disney World, o lume de vis vizitata de 46 de milioane de turisti pe an

Miercuri, 01 Octombrie 2014, ora 23:47
3730 citiri
Walt Disney World, o lume de vis vizitata de 46 de milioane de turisti pe an
Foto: Infoniac

La 1 octombrie 1971, se inaugura langa orasul Orlando din SUA cel mai mare parc de distractii din lume, Walt Disney World. Inaugurarea avea loc sub ingrijirea lui Roy Oliver Disney, fratele celebrului Walt Disney, care decedase in 1966, la numai 65 de ani.

In timpul ceremoniei de inaugurare, Roy Oliver Disney si-a intrebat cumnat,a Lillian, vaduva lui Walt Disney, ce parere ar fi avut dansul despre o asemenea festivitatea grandioasa si a primit raspunsul ferm: "Cred ca Walt ar fi fost fericit", arata Infoniac.

Nici nu se putea altfel, pentru ca ideea incoltise chiar in mintea lui Walt Disney in 1955, cand se afla inca in viata si inaugura ceva mult modest decat "Orasul din Basme", dar celebru si el la vremea aceea, primul Disneyland.

Construit in California la vreo 30 km de Los Angeles, acesta nu-l satisfacea pe creatorul lui. I se parea pozitionarea rau aleasa. Intrebat atunci ce fel de locatie ar fi mai potrivita, Walt Disney a explicat ca nu cauta altceva decat un loc unde se intersecteaza autostrazi circulate si unde are posibilitatea sa dezvolte o baza nautica naturala.

Asa a ajuns sa tinteasca feerica zona a Floridei, care intruneste calitatile propuse si prin care in anii '60 circulau peste 20 milioane de turisti, in cautare de distractii estivale.

Ca sa-si fixeze locatia, Walt Disney a inchiriat un avion, cu care a survolat un perimetru vast in ziua de 22 noiemebrie 1963, fixandu-se asupra imprejurimilor orasului Orlando, neatractiv la acea data si in orice caz fara sa prezinte riscuri concurentionale de niciun fel.

Intre 1963 si 1965, Walt Disney n-a facut altceva decat sa-si procure bani - proprii sau credite - si sa cumpere terenuri, cu multa discretie, pentru ca nu cumva aflandu-se proiectul sa creasca preturile. A cumparat 11.067 hectare.

Walt Disney a murit in 1966, dar proiectul l-a continuat fratele sau, iar ulterior societatea creata de dansul, care a continuat sa functioneze.

Astazi, Walt Disney World este de departe cel mai vizitat si cel mai mare parc de distractii din lume, desfasurat pe o suprafata de peste 100 km patrati, mai mult decat Parisul.

In fiecare an, parcul este vizitat de 46 de milioane de vizitatori, mai mult decat de doua ori populatia Romaniei.

Cand s-a inaugurat parcul, la 1 octombrie 1971, avea 5.500 angajati, ceea ce parea la acea data o cifra exorbitanta pentru un parc de distractii. Astazi, Walt Disney World are 66.000 angajati, ale caror salarii ajung la 1,2 miliarde dolari.

Parcul dispune de o pepiniera, unde sunt plantati noi arbori in fiecare an. Scopul este ca, atunci cand arborii care servesc parcul de distractii ajung la etatea de 30 de ani, sa poata fi inlocuiti cu altii gata crescuti.

Asfaltul strazilor din parc este spalat in fiecare noapte cu aburi fierbinti, folosindu-se aparate speciale, iar frunzle uscate sunt inlaturate cu aspiratoarele.

In aceste conditii, cheltuielile de intretinere a parcului se ridica la peste 100 de milioane de dolari pe an. Exceptand cazinourile, Walt Disney World reprezinta pentru Statele Unite cea mai mare sursa de impozite provenite dintr-o singura unitate de distractii.

Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Apple a lansat oficial în Statele Unite, pe 2 februarie, primul său headset de realitate mixtă, Apple Vision Pro. Acesta vine cu o ofertă bogată de peste 600 de aplicații și jocuri special...
Când va avea loc evenimentul Samsung Unpacked și ce dispozitive vor fi prezentate
Când va avea loc evenimentul Samsung Unpacked și ce dispozitive vor fi prezentate
Samsung plănuiește să organizeze evenimentul său emblematic, Unpacked, pe data de 10 iulie 2024, în Paris, potrivit mai multor surse. Alegerea Parisului ca gazdă pentru acest eveniment nu...
#parc Disney SUA, #parc Walt Disney SUA, #parc distractii SUA , #firma