Zaibarul din Bailesti, marca inregistrata

Vineri, 29 August 2008, ora 07:43
6005 citiri
Zaibarul din Bailesti, marca inregistrata

Primarul de Bailesti, Costel Pistritu, locul de origine a lui Nea Marin, vrea sa inregistreze vinul local, cunoscutul zaibar, la Oficiul pentru Inventii si Marci.

Acesta sustine ca vrea sa depuna saptamana viitoare la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci o cerere prin care produsul sa fie inregistrat ca marca si atestat ca exclusivitate a bailestenilor.

"Zaibarul este un hibrid, interzis in culturi, si vinul obtinut este interzis la comercializare. Daca tu vrei sa-l bei acasa, e treaba ta", a declarat pentru Evenimentul Zilei Dan Axente, de la Oficiul National al Denumirilor de Origine.

Zaibarul nu se afla insa nici pe lista marcilor traditionale inaintata Bruxelles-ului.

Primarul sustine insa ca bailestenii au secretul fabricarii zaibarului de calitate, secret venit din batrani. Si ca multi producatori de vinuri pretind ca sunt experti in a face zaibar, dar nu scot pe piata decat o "facatura".

"Aici, in Bailesti, gasesti adevaratul zaibar. Asa cum ii spunea Amza Pellea, zaibarul este valuta noastra forte", a declarat Costel Pistritu.

Entuziasmul localnicilor din Bailesti, care privesc cu ochi buni intentia edilului lor, s-ar putea lovi insa de o mare piedica. Normele europene precad ca viticultorii romani sa inlocuiasca soiurile hibride, in locul acestora urmand sa fie plantate culturi nobile.

Zaibarul, provenit din soiul frantuzesc seibel, cultivat de peste 100 de ani, este obtinut din hibrid. Un vin produs din acest soi nu poate fi comercializat.

Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
După ultimele vânzări înregistrate de Apple pentru produsul Vision Pro, casca VR a gigantului tech, se pare că oficialii companiei au luat decizia de a limita producția dispozitivelor....
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
#vin, #Zaibar, #Bailesti, #marca, #Localnici, #secret , #firma