CET Brasov taie apa calda la doua treimi din abonatii casnici

Luni, 29 Iunie 2009, ora 19:44
2365 citiri
CET Brasov taie apa calda la doua treimi din abonatii casnici

Criza apei calde continua la Brasov, afectand peste 20.000 de familii din cele 33.000 cate mai sunt abonate la CET.

Luni, directorul tehnic al CET Brasov a anuntat ca doar acele asociatii de proprietari care sunt "la zi" cu plata facturilor vor primi apa calda si a facut un apel la toti abonatii CET sa-si plateasca facturile restante pentru ca Gaz de France (GDF) Suez, distribuitorul de gaz de la care se alimenteaza CET, sa reporneasca furnizarea combustibilului necesar furnizarii de apa calda.

Negocierile purtate de conducerea CET si cea a GDF Suez au evidentiat disponibilitatea GDF de a relua furnizarea gazului la acele centrale unde proprietarii isi vor plati facturile.

"Distrigazul a spus ca acele surse termice unde asociatiile de proprietari arondate isi platesc datoriile la energia termica si noi adaugam la acesti bani suma necesara acoperirii facturilor Distrigaz Sud, vor primi gaz petru apa calda. Cine plateste, primeste!

Facem un apel catre toti brasovenii racordati la sistemul centralizat sa isi plateasca facturile restante, aceasta fiind singura modalitate de a debloca situatia prezenta. Societatea nostra nu va relua furnizarea de apa calda decat in momentul in care debitul va fi achitat integral", a declarat directorul tehnic al CET, Iosif Gulacs.

Datoriile totale ale CET Brasov catre furnizori se ridica, la aceasta data, la 110 milioane de lei, din care 60 catre furnizorul de gaz metan. Conducerea CET considera ca suma aceasta este stabilita de acumularea datoriilor de la asociatiile de proprietari, dar si de modul defectuos in care ANRSC a stabilit pretul gigacaloriei.

"O buna parte din aceste datorii sunt din cauza faptului ca nu se plateste energia termica livrata si exista si o parte care sunt provocate de stabilirea incorecta a pretului de productie de catre ANRSC", a precizat Gulacs. Directorul tehnic al CET Brasov, a explicat ca ANRSC a stabilit pretul de productie al gigacaloriei la 340 lei/gigacalorie, in timp ce CET Brasov produce o gigacalorie cu 440 lei, consumatorii platind 184 lei, diferenta pana la 340 lei/gigacalorie fiind platita din subventii de la bugetul de stat si bugetul local.

Conducerea CET spera ca macar o parte din datoriile acumulate sa fie sterse de catre stat, directorul economic, Simona Fratila, spunand ca deja exista un act normativ aprobat de Guvern in acest sens.

"Exista deja OUG 128/2006, care presupune stergerea datoriilor CET, ceea ce ar reduce cu 70% datoriile actuale. Din pacate, ordonanta nu poate fi pusa inca in aplicare deoarece se considera ca este ajutor de stat si are nevoie de aprobarea Comisiei Europene. Se fac eforturi pentru aplicarea acestui act normativ", a spus Simona Fratila.

Conducerea CET a anuntat, luni, ca a luat masuri pentru reducerea cheltuielilor prin trimiterea, prin rotatie, a angajatilor in somaj tehnic. Aceasta masura, aplicabila incepand de la 1 iulie, va trimite acasa cate o luna o treime din angajatii CET in lunile iulie, august si septembrie. Masura va aduce economii lunare de 600.000 de lei. "Totodata vor exista si unele reduceri de salarii. Disponibilizari nu se anunta inca, desi probabil ca vor fi", a mai spus directorul tehnic al CET, Iosif Gulacs.

Acesta a mai precizat si faptul ca, pana la aceasta ora, la CET Brasov sunt inregistrate un numar de 1.100 de cereri de debransare, de cinci ori mai putin decat in anul trecut. Acesta a sfatuit brasovenii sa aiba rabdare si sa-si achite la timp facturile, asigurand brasovenii ca toate problemele se vor rezolva pana la intrarea in sezonul rece, pentru care, CET a achizitionat deja 150.000 de tone de carbune.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#CET Brasov, #intrerupere apa calda, #datorii neachitate , #firme cu datorii