CFR Marfa - Cum privatizam o companie falimentara?

Vineri, 07 Octombrie 2011, ora 07:29
4281 citiri
CFR Marfa - Cum privatizam o companie falimentara?

Operatorul polonez de transport feroviar de marfuri PKP Cargo a inregistrat in primele opt luni ale anului curent un profit de 176 milioane de zloti, echivalentul a 40 de milioane de euro, potrivit rezultatelor financiare date publicitatii miercuri.

Profitul inregistrat intre ianuarie si august 2011 este cu aproximativ 5,5 milioane de euro peste valoarea raportata in intervalul similar din 2002, an cand societatea a obtinut cele mai bune rezultate financiare, informeaza Warsaw Business Journal.

"Astazi putem spune ca o sa incheiem anul cu cele mai bune rezultate financiare din istoria companiei. Dupa primele opt luni ale anului, compania a inregistrat un profit net de 176 milioane de zloti si un profit operational de 264 milioane de zloti (n.r. echivalentul a 60 milioane euro)", a declarat Wojciech Balczun, presedintele PKP Cargo.

Pentru o companie de dimensiunile PKP Cargo, al doilea mare operator feroviar de marfa din Uniunea Europeana, cifrele nu sunt deloc impresionante, dar sunt graitoare atunci cand le comparam cu rezultatele financiare ale CFR Marfa.

Potrivit ministrului Transporturilor, Anca Boagiu, CFR Marfa si-a redus pierderile in primele opt luni ale anului cu 65% fata de perioada similara a anului trecut, ajungand in situatia ca veniturile realizate in luna iulie sa depaseasca cheltuielile.

"Culegem roadele, daca putem spune roadele, procesului de restructurare. La opt luni deja am evaluat ce s-a intamplat in companiile noastre. Dau doar doua exemple, daca discutam despre CFR Infrastructura, aceasta a reusit dupa inceperea programului de restructurare si reforma sa-si reduca pierderile cu 47%; Cu 65% si-a redus pierderile CFR Marfa si mai mult decit atat, incepind cu luna iulie merge pe profit", a afirmat Anca Boagiu la sfarsitul saptamnii trecute.

Declaratiile ministrului Transporturilor sunt cu atat mai surprinzatoare cu cat, la mijlocul lunii trecute, dintr-un proiect de hotarare de guvern reiesea ca pierderile CFR Marfa ar putea creste in acest an la 192 milioane de lei (cca. 45 milioane euro).

PKP Cargo vs. CFR Marfa

De ce comparam PKP Cargo, detinuta de statul polonez, cu CFR Marfa, detinuta de statul roman? In primul rand, pentru ca si guvernul de la Varsovia si cel de la Bucuresti intentioneaza sa privatizeze companiile in 2011. E drept, polonezii vor sa vanda pachetul majoritar la PKP Cargo, iar noi doar 20% din actiunile CFR Marfa.

In al doilea rand, ambele companii se afla intr-un proces de restructurare, menit sa reduca drastic costurile si sa eficientizeze simtitor activitatea.

In timp ce reprezentantii CFR Marfa trag speranta ca vor obtine profit in 2012, PKP Cargo a trecut pe plus inca din 2010, an pe care l-a incheiat cu doar 27.000 de angajati, cu 40% mai putini decat in 2008.

Dupa ce a disponibilizat anul trecut aproximativ 6.400 de salariati, la CFR Marfa mai erau angajati la 31 ianuarie 2011 doar 10.780 de persoane, din care 3.000 au primit decizii de disponibilizare in perioada aprilie-august. Altfel spus, CFR Marfa va incheia anul curent cu peste 55% mai putini angajati fata de acum doi ani.

PKP Cargo a realizat in 2010, dupa 3 ani de pierdere, perioada in care s-a facut restructurarea companiei, un profit de 10 milioane de euro, exact cat anticipeaza si cei de la CFR Marfa ca vor realiza anul viitor, dar dupa o perioada de 4 ani de pierderi, caracterizati tot de un lung proces de "eficientizare a activitatii".

"Anul viitor vom putea obtine profit daca redresarea companiei, pe care o resimtim acum, se va mentine. Cred ca puteam atinge un profit de 10 milioane euro in 2012. Ar fi primul profit obtinut de companie dupa 2007, atunci cand am avut un profit de 500.000 de euro" , a declarat recent George Micu, directorului general al CFR Marfa.

Tragand linie observam ca polonezii se afla cu cel putin doi ani in fata noastra cand vine vorba de eficientizarea companiei de transport feroviar de marfa.

In acest context, e greu sa tragi sperante ca autoritatile de la Bucuresti vor reusi sa vanda pachetul de actiuni la CFR Marfa, companie aflata de ani buni pe pierdere, in contextul in care investitorii interesati de afaceri in regiune au ca alternativa o companie profitabila si deja restructurata.

Un argument in plus pentru neincrederea ca oficialii guvernamentali vor reusi sa vanda CFR Marfa, macar in parte, este dat si de ultimul esec al statului, cel din cazul Petromului, cea mai mare si profitabila companie din Romania, pentru care nu s-au gasit cumparatori pentru un pachet de nici 10%.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#CFR Marfa privatizare, #Anca Boagiu privatizare CFR, #Wojciech Balczun, #George Micu , #firme cu datorii