CFR pierde sute de milioane de euro pentru o datorie de 34 de milioane de lei

Miercuri, 14 Octombrie 2009, ora 11:00
2707 citiri
CFR pierde sute de milioane de euro pentru o datorie de 34 de milioane de lei

CFR pierde peste 800 de vagoane, 15 locomotive si 156 de linii, in valoare de sute de milioane de euro, pentru o datorie de doar 34 de milioane de lei.

Datoria era inregistrata fata de Tunele Brasov, companie controlata de omul de afaceri sibian Horatiu Cercel. Fost apropiat al social-democratilor, Cercel a trecut ulterior cu arme si sponsorizari in barca PD-L, fiind favorit si pentru un post de secretar de stat in Ministerul Transporturilor, scriu jurnalistii de la Q Magazine.

Datoria a fost insa cesionata catre Trans Expedition Feroviar SRL, care apartine unuia din cei mai mari operatori privati de cale ferata din Romania, Grup Feroviar Roman, controlat de Gruia Stoica.

GFR realizeaza in Romania transport de marfa pe cale ferata dar si operatiuni de manevra feroviara si de reparatii feroviare si are companii similare si in Ungaria si Serbia.

Potrivit Q Magazine, miza o constituie 156 de linii feroviare, din care majoritatea sunt fie in apropiere de granita cu Ungaria sau in apropiere de granita cu Moldova, acolo unde CFR SA facea operatiunile de transbordare, si liniile aflate in apropiere de rafinariile de langa Ploiesti.

Astfel, Grup Feroviar Roman va reusi sa ia un avans important pe piata in fata altor competitori privati, iar CFR ramane fara unele din cele mai importante linii feroviare din tara, pentru care operatorii privati plateau taxa de utilizare a infrastructurii.

Intamplator sau nu, CFR SA a fost condusa, din iunie, de Ion Garoseanu, fost vicepresedinte al Grupului Feroviar Roman.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
#CFR datorii, #CFR datorii cesionate, #Grup Feroviar Roman, #operatori privati cale ferata, #CFR datorii Horatiu Cercel, #CFR datorii Gruia Stoica , #firme cu datorii