Guvernul a aprobat modificarile la Codul Fiscal - vezi cum sunt ajutate firmele mici

Miercuri, 31 August 2011, ora 21:29
2437 citiri
Guvernul a aprobat modificarile la Codul Fiscal - vezi cum sunt ajutate firmele mici
Foto: Arhiva

Guvernul a aprobat miercuri modificarile aduse Codului Fiscal si Codului de procedura fiscala pentru sprijinirea firmelor mici, a anuntat premierul Emil Boc.

Premierul a dat explicatii cu privire la patru modificari principale ale celor doua acte. Astfel, firme mici, cu maxim trei angajati si o cifra de afaceri de pana la 100.000 de euro, vor depune declaratia fiscala unica trimestrial, si nu lunar cum era pana in acest moment. Potrivit lui Boc, de aceasta masura vor beneficia aproximativ 54% din firmele din Romania.

Mai mult, firmele care achita pana la 31 decembrie 2011 datoria principala fata de stat, plus dobanda aferenta, vor fi scutite de la plata penalitatilor de intarziere.

O alta modificare se refera la ordinea de stingere a obligatiilor fiscale, astfel incat vor fi platite cu prioritate obligatiile principale, in ordinea de vechime a acestora, apoi accesoriile, in ordinea de vechime, pentru a se evita acumularea de datorii in sarcina contribuabilului. "Am luat aceasta masura, deoarece foarte multe firme, odata ce au o datorie nu mai reusesc sa iasa din spirala penalitatilor, dobanzilor si datoriilor fata de stat", a explicat premierul.

Ultima modificare se refera la reglementarea posibilitatii organului fiscal de a inscrie in certificatul de atestare fiscala si a sumelor pe care contribuabilul le are de incasat de la institutiilor care realizeaza achizitii publice, pentru a permite firmelor care au si datorii, dar si bani de luat de la stat, sa participe la licitatii.

Emil Boc vrea sa ajute firmele cu datorii - vezi cum

"Sunt foarte multe firme astazi care au o datorie la bugetul de stat, dar in acelasi timp au si bani de primit de la stat. Prin simpul fapt ca ele figureaza cu datorii la bugetul de stat nu pot participa la licitatie, desi poate aceeasi suma, sau chiar mai mare, o au de primit de la stat", a spus Emil Boc.

Ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, a adaugat ca s-a mai operat o modificare Codului de procedura fiscala, pentru unificarea datelor la care impozitele sunt declarate si platite de catre firme. Astfel, toate aceste operatii trebuie indeplinite la data de 25 ale fiecarei luni.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#firme datorii penalitati, #firme mici cod fiscal , #firme cu datorii