Guvernul sterge datoriile CFR

Marti, 03 Aprilie 2012, ora 17:03
2905 citiri
Guvernul sterge datoriile CFR
Foto: Arhiva

Guvernul a adoptat marti, prin ordonanta de urgenta, conversia in actiuni a datoriei CFR in valoare de 3,9 de miliarde de lei, pe care o inregistreaza la bugetul statului, bugetul asigurarilor sociale si la bugetele fondurilor speciale.

CFR a inregistrat datorii in valoare de 3,9 de miliarde de lei, din care 2,06 de miliarde de lei reprezentau penalitati si majorari calculate pentru neplata sau plata cu intarziere a obligatiilor companiei, catre bugetul general consolidat al statului, potrivit unui comunicat remis Ziare.com.

Masura de conversie in actiuni a datoriei "face parte dintr-un plan complet de masuri care vizeaza: redresarea economico-financiara a companiei care gestioneaza infrastructura feroviara publica, prevenirea acumularii de noi datorii catre bugetul general consolidat al statului, precum si evitarea executarii silite a bunurilor detinute de companie, procedura care ar fi influentat negativ buna desfasurare a activitatii CFR SA si, implicit, a activitatii operatorilor de transport feroviar public de calatori si marfuri", se precizeaza in comunicat.

Compania Nationala de Cai Ferate CFR SA, gestionar al infrastructurii feroviare publice, nu este inclusa in programul de privatizare a companiilor de stat, ci in programul de optimizare a activitatii si eficientizare economica.

Guvernul s-a angajat in fata FMI sa rezolve pana la finele lunii iunie problema datoriilor CFR SA la furnizorii de energie, se arata in ultima scrisoare de intentie agreata cu finantatorii externi, publicata luni pe site-ul FMI.

"Vom finaliza (autoritatile romane - n.r.) pana la finele lunii iunie 2012 planurile pentru un imprumut cu garantii guvernamentale sau alocarea de resurse bugetare pentru a plati datoriile CFR Infrastructura catre furnizorii de energie. Astfel se vor realiza economii semnificative prin anularea penalitatilor", se arata in scrisoarea de intentie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#anulare datorii CFR buget, #companie stat , #firme cu datorii