Gaura in bugetul statului: Care sunt cei mai mari datornici

Vineri, 03 August 2012, ora 07:21
5729 citiri
Gaura in bugetul statului: Care sunt cei mai mari datornici

Omul de afaceri Ioan Niculae figureaza in listele Agentiei Nationale de Administratie Fiscala (ANAF) cu o datorie uriasa pentru producatorul de tigarete Galaxy Tobacco, cu toate ca a castigat un proces impotriva statului, care ii anula restanta.

In luna mai a acestui an, Galaxy Tobacco, fosta Societate Nationala Tutunul Romanesc, a castigat procesul cu ANAF, in care statul pretindea in sarcina companiei impozite si taxe neachitate de circa 500 milioane lei, suma dublata ulterior prin majorari de intarziere.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a transat irevocabil litigiul dintre Galaxy Tobacco si ANAF, respingand recursul statului, decizie care obliga Agentia sa puna in aplicare facilitatile acordate companiei prin contractul de privatizare incheiat in 2004 si sa stopeze demersurile pentru incasarea sumelor pretinse.

"S-a reusit in instanta recunoasterea drepturilor Galaxy Tobacco izvorate din contractul de privatizare. Aceasta dupa ce ANAF, in cursul anului 2009, in loc sa opereze facilitatile fiscale ce i-au fost acordate prin lege, a repus in sarcina societatii o datorie foarte mare, de aproximativ 500 milioane lei, reprezentand diferite impozite, taxe si majorari de intarziere, suma care, la scurt timp, s-a dublat prin actualizarea majorarilor de intarziere", se arata in comunicatul remis de casa de avocatura Bostina si Asociatii.

Cu toate acestea, ANAF a publicat, pe site-ul oficial, informatia ca Galaxy Tobacco are restante la stat in valoare de 2,935 miliarde de lei, din care 986,5 milioane de lei reprezinta totalul obligatiilor scadente pana la data de 30 iunie 2012.

Din ultima suma, 722,8 milioane sunt din dobanzi si penalitati, 174,1 milioane lei din accize, 64,6 milioane din TVA si 20,4 milioane din alte impozite si taxe.

Pentru aceasta companie, ANAF a anuntat ca s-au acordat inlesniri la plata. Insa decizia Tribunalului obliga ANAF sa puna in aplicare facilitatile ce au fost acordate S.C Galaxy Tobacco si sa opreasca toate demersurile pentru incasarea acestor sume.

Galaxy Tobacco a fost privatizata la inceputul anului 2004, cumparatorul fiind consortiul Tobacco 2003/UE, format din Galaxy Energy International si CTS.

Ulterior, in urma unei majorari de capital, compania InterAgro, controlata de omul de afaceri Ioan Niculae, a preluat 53,8% din actiuni, iar participatiile CTS Tabacco Limited si CTS SRL s-au redus la 24,59%, respectiv 21,6%.

CFR, al doilea mare datornic la stat

A doua cea mai mare datorie la stat o are Compania Nationala de Cai Ferate (CFR), care are restante de 2,486 miliarde lei, din care 1,514 miliarde lei sunt dobanzi si penalitati, 809,3 milioane lei provin din taxa pe valoarea adaugata iar peste 161,1 milioane lei din impozit pe venit.

CFR-ul este o companie de stat cu probleme, intrand chiar in atentia Fondului Monetar International (FMI), din cauza restantelor uriase.

In luna aprilie, Guvernul a adoptat, prin ordonanta de urgenta, conversia in actiuni a datoriei CFR, in valoare de 3,9 de miliarde de lei. Aceasta masura era inclusa in planul care vizeaza, in principal, redresarea economico-financiara a companiei.

Insa problemele nu s-au terminat aici, astfel ca datoria tot s-a acumulat. Recent, Guvernul a imprumutat CFR cu 769,78 de milioane de lei, cu scadenta la 30 noiembrie 2012, pentru achitarea obligatiilor de plata datorate furnizorilor de energie electrica.

In scrisoarea de intentie a FMI, Guvernul se angajase sa rezolve aceste probleme pana la finalul lunii trecute.

Guvernul sterge datoriile CFR

"Vom finaliza pana la finele lunii iunie 2012 planurile pentru un imprumut cu garantii guvernamentale sau alocarea de resurse bugetare pentru a plati datoriile CFR Infrastructura catre furnizorii de energie. Astfel, se vor realiza economii semnificative prin anularea penalitatilor", se arata in scrisoarea de intentie.

CNH, al treilea mare datornic

Pe locul trei in topul datornicilor la stat se afla Compania Nationala a Huilei (CNH), cu o datorie totala de peste 1,8 miliarde de lei, din care 1,755 miliarde lei, reprezinta totalul obligatiilor scadente pana la data de 30 iunie 2012.

Astfel, 1,281 miliarde lei provin din dobanzi si penalitati de orice fel, 255,3 milioane din TVA, 158,5 milioane din impozitul pe venit iar 54,9 milioane din alte impozite si taxe. Compania Nationala a Huilei este societate aflata in administrare speciala conform Legii 137/2002.

FMI a solicitat Guvernului sa inceapa, pana la sfarsitul lunii septembrie, procedurile de lichidare a Companiei Nationale a Huilei (CNH), dupa ce activele neviabile vor fi separate de cele considerate valoroase.

In toamna anului trecut, Guvernul si Fondul Monetar International au convenit ca active ale exploatarilor miniere Petrila, Paroseni si Uricani, apartinand CNH, sa fie transferate la ANAF, prin executare silita, in contul datoriilor bugetare ale companiei.

FMI solicita Guvernului sa inceapa procedurile de lichidare a CNH

Cele trei exploatari sunt considerate mine neviabile, activele preluate de ANAF urmand sa fie transferate la Ministerul Economiei si inchise, pana in anul 2018, prin intermediul unei societati care urmeaza sa fie infiintata.

Minele viabile vor fi "oferite printr-un proces de licitatie" deschis si transparent, se arata in scrisoarea de intentie.

In plus, la inceputul anului trecut, minerii disponibizati au protestat pentru ca nu si-au primit banii promisi.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#Ioan Niculae datorie Galaxy Tobacco, #datorie Galaxy Tobacco stat, #datorie Galaxy Tobacco ANAF, #datorie CFR stat, #datorie CNH stat , #firme cu datorii