Peste 1.000 de firme din turism au probleme grave cu banii. Iata cum te asiguri ca nu iei teapa cand cumperi o vacanta (Infografic)

Joi, 22 Septembrie 2016, ora 11:42
8452 citiri
Peste 1.000 de firme din turism au probleme grave cu banii. Iata cum te asiguri ca nu iei teapa cand cumperi o vacanta (Infografic)
Foto: Arhiva Ziare.com

Daca vreti sa va planificati o vacanta in tara sau in strainatate si sa apelati la o agentie de turism sau un tur-operator, ar trebui sa va interesati de situatia financiara a firmei, ca sa nu va treziti cu planurile de concediu spulberate si, mai ales, fara bani.

In prezent, exista cel putin 30 de companii intr-o situatie similara firmei Genius Travel SRL, care a intrat in insolventa si si-a anuntat clientii ca nu le mai poate onora biletele de vacanta, potrivit unei analize KeysFin, remise joi Ziare.com.

Datele statistice arata ca, din totalul de 2.825 de firme active in sectorul turismului, 1.938 inregistreaza dificultati financiare in ceea ce priveste indatorarea.

Astfel, 1.088 de societati comerciale au un capital propriu negativ (39%), 850 au un grad de indatorare ridicat (30%), 748 au pierderi operationale (26%), 1.120 de firme, adica 40%, au un nivel de lichiditate sub cel acceptat, iar 514 reprezinta companii cu furnizori restanti.

Datele statistice, prelucrate pe baza informatiilor oficiale depuse la Ministerul Finantelor, arata ca in turismul romanesc exista, in prezent, 472 de agentii de turism si tur-operatori ale caror datorii au crescut intre 2014-2015.

"In vizorul nostru se afla un total de 401 companii, unde datoriile au crescut cu peste 50% in acest an, in timp ce alte 103 firme au marcat o evolutie negativa intre 30-50%. Alte 261 firme din sectorul turismului au marcat cresteri ale datoriilor, insa la un nivel ceva mai temperat", sustin expertii de la KeysFin.

Potrivit analistilor, situatia in care se afla Genius Travel SRL este relevanta pentru sectorul de turism.

"Sunt peste 1.000 de firme de turism, din toata tara, care au capitaluri proprii negative. Asta inseamna ca au inregistrat pierdere, care s-a reportat in fiecare an si/sau actionarii si-au retras profitul neinvestind in activitatea companiei.

Exista firme care au un grad de indatorare >1, adica afacerea depinde mai mult de creditorii sai. In plus, sunt tot mai multe firme care isi achita cu intarziere furnizorii, iar asta poate duce la blocaj financiar, insolventa si chiar faliment", au mai spus expertii.

30 de firme, in pericol iminent

Intr-o situatie alarmanta se afla, insa, un numar de 30 de companii.

E vorba de agentii de turism sau tur-operatori care risca oricand sa isi inchida portile si sa isi lase clientii si furnizorii fara servicii.

Chiar daca afacerile unora dintre companii au crescut, datoriile totale ale acestora s-au marit cu peste 30%, de la 1,82 milioane lei in 2014 la 2,41 milioane lei in 2015.

Analistii de la KeysFin nu au publicat, insa, si numele firmelor cu probleme, dar au facut un portret-robot:

Sursa: KeysFin.ro

Ce trebuie sa faci inainte sa-ti cumperi un bilet de vacanta

Potrivit celor de la KeysFin, cine vrea sa isi achizitioneze un pachet de servicii de la o firma de turism sau un tur-operator trebuie sa ia in calcul cateva elemente esentiale.

"Daca aflati de o oferta turistica foarte tentanta, la un pret dubios de mic, cautati mai intai sa aflati cu cine faceti afaceri. Adica cui dati banii pe servicii si cine sunt cei care va taie chitanta si factura", spun expertii financiari.

E de ajutor sa va uitati si pe rezultatele lor financiare, care pot fi consultate pe site-ul Ministerului Finantelor, unde trebuie sa introduceti CUI-ul pentru a afla informatiile dorite sau sa solicitati rapoarte de bonitate de la firme de profil.

"Nu semnati niciodata un contract turistic cu o firma doar pentru ca va ofera un pret foarte bun. Verificati, de exemplu, daca are un sediu oficial unde sa puteti sa va adresati etc.", ne indemna KeysFin.

Clientii sunt sfatuiti sa consulte si datele oficiale ale Guvernului, disponibile pe site-ul turism.gov.ro.

C.P.

România, în procedură de infringement pentru nerespectarea legislației privind achizițiile publice. Ce probleme a sesizat Comisia Europeană
România, în procedură de infringement pentru nerespectarea legislației privind achizițiile publice. Ce probleme a sesizat Comisia Europeană
Comisia Europeană a decis miercuri, 24 aprilie, să demareze o procedură de infringement prin trimiterea unei scrisori de punere în întârziere României, precum şi a unor avize motivate...
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Valoarea adăugată a sectorului tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC) al UE a fost în 2021 echivalentă cu 5,5% din valoarea adăugată brută a economiei europene. România s-a...
#agentii turism probleme bani, #firme turism probleme, #insolventa agentii turism , #firme cu datorii