Recuperarea datoriilor impiedica dezvoltarea comertului in UE

Joi, 21 Aprilie 2011, ora 09:26
1489 citiri
Recuperarea datoriilor impiedica dezvoltarea comertului in UE
Foto: Recuperaricreante

Dificultatea intampinata de companiile europene in recuperarea datoriilor de la firme aflate in alte state membre este una din principalele probleme ale comertului din Uniunea Europeana, potrivit economistilor.

In ciuda faptului ca Uniunea Europeana este o piata imensa, cu 500 de milioane de consumatori, faptul ca exista 27 de sisteme juridice diferite, fiecare cu propriile proceduri, reprezinta o adevarata provocare pentru firmele care trebuie sa isi recupereze datoriile de peste hotare.

Potrivit expertilor, citati de The New York Times, exista diferente enorme intre tarile din Uniunea Europeana din acest punct de vedere.

Astfel, incercarea de obtinere a datoriilor prin instanta in Germania este o experienta cu totul diferita fata de cea din Bulgaria sau Romania.

De exemplu, Lourdes Lebrero, directorul financiar al Matilsa, o firma din Spania care produce platforme de lucru aeriene, a insistat sa primeasca un avans in momentul cand a primit o comanda din Romania. Insa proba scrisa transferului de bani s-a dovedit, ulterior, a fi un fals, iar incercarea de a obtine datoriile din Romania nu au dat rezultate.

Exemple de acest gen sunt din abundenta in UE. De altfel, oficialii europeni cred ca aceasta dificultate ar fi unul din motivele greutatilor intampinate in crearea locurilor de munca.

Avand in vedere ca multe tari europene se afla in criza financiara, iar problema datoriilor suverane inseamna ca va fi nevoie de mai multi bani in regiune, oficialii europeni au inceput deja sa lucreze la masuri care ar putea "repara" situatia.

Pe langa colectarea datoriilor, mai exista si probleme de ordin juridic si cultural, care impiedica functionarea pietei europene drept un singur spatiu economic. De exemplu, calificarile persoanelor dintr-o tara nu sunt neaparat recunoscute in alta, iar infiintarea unei companii intr-o tara straina este dificila.

Potrivit estimarilor, daca piata europeana ar fi mai eficienta, ar putea generala venituri din comert cu 60 - 140 de miliarde de euro mai mult decat in prezent, echivalentul a 0,6 - 1,5 la suta din produsul intern brut al Uniunii Europene.

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
România urcă o poziție în clasamentul european al produsului intern brut per cap de locuitor. Astfel, România depășește Ungaria și ajunge la 78% din media europeană, după o creștere cu...
#recuperare datorii firme UE, #recuperare datorii firme Romania , #firme cu datorii