2014, anul iesirii din criza a pietei rezidentiale

Marti, 30 Decembrie 2014, ora 17:36
3836 citiri
2014, anul iesirii din criza a pietei rezidentiale
Foto: emaramures.ro

Dezvoltatorii de locuinte continua investitiile si in 2015, dupa un an 2014 caracterizat de acestia ca fiind unul al iesirii din criza, datorita unei cereri in crestere determinata de ieftinirea creditarii, dar si a programului Prima Casa si a TVA de 5%.

"Vanzarile au evoluat foarte bine mai ales in a doua jumatate de an, odata cu lansarea proiectului de la Arad. Astfel, ansamblul Adora Urban Village este deja vandut in proportie de 70%, iar Adora Park Arad are deja 35% din unitati vandute, din vara. Toate proiectele Adora din Romania sunt proprietatea fondului de investitii britanic Patron Capital si sunt administrate de Tagor", au declarat pentru Mediafax reprezentantii dezvoltatorului israelian Tagor.

Tagor si Patron Capital au investit in acest an 7 milioane de euro in complexul Adora Park Arad si, de asemenea, au inceput constructia la Adora Pipera, o investitie de 6 milioane euro. Tot in acest an, fondul britanic a inceput constructia la proiectul rezidential din Timisoara, Adora Forest, o alta investitie in prima faza de dezvoltare, in valoare de 7 milioane euro.

Compania a finalizat anul acesta 107 locuinte in Adora Park Arad, garsoniere si apartamente de doua si trei camere, in timp ce Adora Pipera va cuprinde 76 de unitati - garsoniere si apartamente de doua si trei camere.

"Se simte o revenire evidenta a increderii cumparatorilor, evidentiata si de evolutia vanzariilor de credite prin programul Prima Casa, dar nu numai. Speram ca in 2015 lucrurile sa mearga cel putin la fel de bine", afirma reprezentantii Tagor.

2014, anul stabilizarii

Pentru reprezentantii Adama, dezvoltator detinut de compania austriaca Immofinanz, anul 2014 a fost unul al stabilizarii cu anumite tendinte de crestere usoara pe anumite segmente.

Investitiile Adama post-criza in piata rezidentiala locala se ridica la 16 milioane euro, exclusiv din fondurile companiei. In acest an, Adama a construit 50 de unitati premium in cea de-a patra cladire din Copou Bellevue aflat in Iasi, iar anul trecut a finalizat faza a doua din doua complexuri din Titan.

"Anul 2014 este clar unul al confirmarii iesirii din criza si al unei noi reasezari, aspect sustinut de toti stakeholderii implicatii in domeniu. Dezvoltarile imobiliare au fost reluate si sunt mult mai bine conectate la cererea si necesitatile pietei, bancile arata din nou un apetit in crestere pentru creditarea clientului final, fiind in piata disponibile credite standard mai avantajoase si decat programul Prima Casa, in timp ce clientii se dovedesc a fi mult mai informati, mai atenti privind alegerea imobiliara pe care o fac", a explicat pentru aceeasi publicatie Alina Necula, seful Departamentului marketing si vanzari Adama Group..

Adama va continua investitiile in proiecte de locuite in Romania, focusul pe termen mediu fiind piata din Bucuresti si alte orase mari, unde sectorul rezidential are o dinamica ridicata.

In ceea ce priveste preturile in acest an, consultantii vorbesc de o stabilizare, fara fluctuatii majore.

"Desi numarul de tranzactii incheiate in acest an depaseste numarul celor din 2013, faptul ca in 2014 s-au livrat mai multe locuinte noi decat media anilor 2007-2008, altfel spus, volumul locuintelor disponibile a crescut, preturile s-au mentinut constante. Preturile variaza in functie de caracteristicile fiecarui complex rezidential in parte, in ceea ce priveste calitatea constructiei si locatia sa", a declarat Andreea Comsa, managing director la Premier Estate.

Potrivit Premier Estate, in ansamblurile din apropierea Bucurestiului, cumparatorii pot achizitiona o locuita pornind de la 600 euro/mp construit, iar in cartierele din zona periferica a Capitalei, precum Titan, preturile sunt de aproximativ 800-900 euro/mp construit. Cei care se orienteaza spre zona centrala (Tineretului, Unirii), pot cumpara un apartament cu 1.000-1.100 euro/mp construit, iar zona de nord, care chiar daca este vazuta ca cea mai scumpa, a devenit mai permisiva in ceea ce priveste preturile pentru ultimele dezvoltari rezidentiale.

In 2014, in Bucuresti au fost scoase la vanzare cu aproape 20% mai multe apartamente decat in aceeasi perioada a anului 2007.

"In piata exista doua categorii principale de clienti: cei care isi cauta o locuinta construita la un standard de calitate ridicat si care sunt dispusi sa plateasca un pret mai mare sau clientii care mai intai se uita la pret si nu neaparat la calitatea si locatia proiectului, preferand astfel locuintele cu suprafete mici, din complexurile rezidentiale construite in ultimii doi ani, in Capitala sau in zonele din apropierea sa", a explicat Andreea Comsa, managing director la Premier Estate.

Pentru 2015, previziunile acesteia sunt optimiste, iar asteptarile vizeaza mentinerea trendului ascendent al vanzarilor, ceea ce ar atrage investitii suplimentare din partea dezvoltatorilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
HMD a anunțat lansarea unui nou model de telefon: The Boring Phone. Produsul va fi prezentat în cadrul unui eveniment la Milan Design Week, pe data de 18 aprilie. Telefonul face parte dintr-o...
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
În ultima perioadă, un număr ridicat de utilizatori Samsung a raportat apariția unor linii verzi pe ecranul telefoanelor lor, fenomen care pare să fi reapărut după o actualizare recentă de...
#piata rezidentiala 2014, #situatie industrie imobiliara 2014 , #firme imobiliare