Coface: 20.000 de firme vor da faliment in 2009

Miercuri, 06 Mai 2009, ora 15:12
4057 citiri
Coface: 20.000 de firme vor da faliment in 2009
Foto: Capital

Peste 20.000 de firme vor deschide, in acest an, proceduri de insolventa, cele mai multe din domeniul comertului, al constructiilor, din imobiliare si agricultura.

Principala cauza ce va genera aceasta situatie este blocarea creditarii, sursa principala de finantare pentru majoritatea companiilor fiind imprumuturile de la banci, potrivit unui studiu realizat de Coface, prezentat pe site-ul firmei.

In 2008, peste 14.400 de societati au declarat falimentul, din cauza dorintei creditorilor de a-si recupera cat mai repede creantele, pana in octombrie 2008.

Cele mai multe companii falimentate, anul trecut, activau in domeniul constructiilor, in masura de 24,53 de procente din total, adica 3.553 companii. Ele sunt urmate de cele din comertul cu ridicata si distributie, 20,24%, constructii, 11,50%, transporturi, 5,60 de procente si fabricarea lemnului si a produselor din lenm, 5,48 de procente.

Fata de clasamentul pe domenii din 2007, anul trecut au urcat in top falimentele din constructii, pe pozitia a treia. De asemenea, au intrat intre primele cinci si transporturile si industria mobilei, numarul insolventelor din aceste domenii depasindu-l pe cel din agricultura si industria alimentara.

O alta evolutie importanta o constituie ponderea primelor trei sectoare generatoare de falimente. Astfel, comertul cu amanuntul, distributia si constructiile reprezinta peste 56% din totalul falimentelor din 2008, fata de 49%, in 2007.

Comertul ar putea detine suprematia in topul falimentelor si in acest an, avand in vedere ca, in perioada urmatoare, se va concentra in hypermarketuri, avand in vedere ca lanturi mari de retail, precum Carrefour, Cora si Auchan, au anuntat planuri de extindere in orase de dimensiuni medii si mici.

Cele mai importante cresteri ale numarului falimentelor s-au inregistrat in domeniul industriei extractive, cu 191%, comertului cu amanuntul, 49%, constructiilor, 56%, hotelurilor si restaurantelor, 50%, IT-ului, 37% si tranzactiilor imobiliare, 31%.

La polul opus, al domeniilor cu falimente mai putine in 2008, comparativ cu 2007, se afla industria metalurgica (89%), agricultura (47%), fabricarea produselor chimice (47%) si industria alimentara (41%), avand in vedere ca investitorii s-au orientat spre segmente mai putin afectate de criza economica.

Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
După ultimele vânzări înregistrate de Apple pentru produsul Vision Pro, casca VR a gigantului tech, se pare că oficialii companiei au luat decizia de a limita producția dispozitivelor....
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
#falimente companii 2008, #studiu Coface falimente, #proceduri insolventa firme , #firme imobiliare