Mancaruri traditionale de Craciun in Europa

Duminica, 23 Decembrie 2007, ora 16:33
59701 citiri
Mancaruri traditionale de Craciun in Europa

Dupa 40 de zile de post, romanii savureaza de Craciun mancarurile traditionale preparate, in general, din carne de porc. De pe masa nu lipsesc friptura de porc, sarmalele in foi de varza cu mamaliga, carnatii, caltabosii, piftia de porc, muraturile, cozonacul umplut cu nuci, stafide, mac sau rahat, colacii, iar ca bauturi tuica fiarta cu boabe de piper si zahar si vinul rosu.

La aceste mancaruri traditionale, pentru aperitiv, pe langa leber, toba si sunculita, marea majoritate a gospodinelor adauga si salata boeuf, devenita aproape o reteta culinara traditionala.

Ceremonialul pregatirii mesei de Craciun incepe inca din ziua de Ignat, pe 20 decembrie cand, imediat dupa taierea porcului, gospodarii incep prepararea carnii si conservarea ei.

Femeile si barbatii incep transarea si pregatirea slaninii, a caltabosilor si a sangeretelui. Gospodinele pun deoparte carne pentru sarmale, pentru friptura si osanza pentru prajituri.

In unele gospodarii din Valcea, o buna parte din carne se prajeste, se sareaza si se pastreaza in untura topita. In Moldova, spre Craciun se pun intr-un castron sub fereastra cate putin din toate mancarurile, fara a gusta insa din ele, iar noaptea se spune ca vine ursitorul si degusta din bucate.

In Bucovina si in Moldova, din turtele facute de Craciun se pastreaza putin pana primavara, cand sunt puse intre coarnele vitelor la momentul pornirii acestora la arat. Colacii care se fac de Craciun se spune ca trebuie sa fie rotunzi precum Soarele si Luna.

Cu toate acestea, mancarurile romanesti traditionale sunt asemanatoare altor produse din bucataria europeana. Astfel, sarmalele sunt asemanatoare mancarii grecesti sau libaneze "dolma", dar cu umplutura de orez si condimente, carnatii sunt asemanatori celor englezesti, dar cu mai multa carne si mai condimentati, iar caltabosul este foarte asemanator unui "haggis" scotian.

Franta

In Franta, mancarea de Craciun difera in functie de zone. In Alsacia, gasca este felul principal, in Burgundia se mananca curcan cu castane, iar parizienii se delecteaza cu scoici si foie gras, dar orice pun pe masa este un simbol al rafinamentului si elegantei caracteristice.

Mancarea principala este foie gras cu trufe, dar se pot manca si scoici sau fructe de mare la felul intai. Felul principal consta in cocos sau curcan, cu garnitura de piure de mere sau castane. Masa de Craciun, in Franta, continua cu diverse sortimente de branzeturi.

Desertul traditional al Craciunului in Franta este "La buche de Noel" ("prajitura buturuga"). O buturuga clasica realizata din blat de vanilie si crema de ciocolata, creata inca de la sfarsitul secolului al XIX-lea de cofetarii parizieni. Ei s-au inspirat din buturugile adevarate care erau arse in vatra in noaptea de Ajun.

Vinurile sunt foarte importante la masa de Craciun. Pentru foie gras se bea un vin dulce, iar la desert sampanie. Masa se ia de obicei dupa slujba, care se termina pe la 21 - 22.

Belgia

In privinta mesei de Craciun a belgienilor, bucataria belgiana este influentata de bucataria franceza. Aperitivul consta in supa de vaca si scoici, iar felul principal in curcan umplut cu trufe, dupa care urmeaza desertul, o inghetata de vanilie cu sos de ciocolata.

"Buturuga de Craciun" nu lipseste nici ea de pe masa de sarbatori a belgienilor, iar dupa masa, spre miezul noptii, oamenii merg la slujba. Belgienii sarbatoresc Craciunul doar pe 25 decembrie cand, de obicei, isi viziteaza familia.

Italia

In Italia, masa de Craciun este considerata cea mai bogata masa din an. In nordul tarii, se mananca mai mult porc, iar in sud se prefera vita.

Preparatele care sunt nelipsite de pe masa de Craciun sunt "Lo Zampone", un picior de porc umplut cu carne si organe de porc tocate, "Il cotechino" un carnat cu aceeasi umplutura ca si "lo zampone" si torrone, un fel de nuga cu nuci.

O masa clasica in Roma incepe cu aperitive precum prosciutto cu pepene galben cu mozzareline mici si rotunde. La felul intai se mananca paste.

Felul doi consta in carne de porc sau de vita cu spanac, salata sau mazare cu diferite sosuri. In Italia, masa de Craciun se ia inainte de slujba traditionala.

Suedia

In Suedia, cea mai importanta zi este ajunul Craciunului, in care este pregatita o masa speciala din sunca, peste si fasole.

Multi suedezi merg la biserica in dimineata zilei de Craciun, care se numeste "Jul" si este urmat de alte sarbatori. Mancarea traditionala suedeza de Craciun este orezul cu lapte. De asemenea, sunt pretuite caltabosii, sunca si sampania.

Spania

Bucataria de Craciun a spaniolilor este marcata de influenta araba. Acestia le-au adus multe produse care se regasesc pe masa de Craciun: orezul, portocalele si migdalele. Majoritatea preparatelor traditionale sunt pe baza de migdale, nuci, fructe uscate si seminte de pin. Pe langa acestea, traditional este pestele.

Finlanda

Pentru finlandezi, Craciunul este cea mai importanta sarbatoare a anului. Seara incepe cu slujbe la biserica, in care se aprind lumanari la mormintele celor dragi. Masa de Craciun este bogata in preparate pe baza de peste. Alte mancaruri traditionale sunt sunca si carnatii, specialitate de baza in bucataria finlandeza.

Grecia

Pentru greci, majoritatea ortodocsi ca si noi, Craciunul si Anul Nou sunt sarbatori bogate in superstitii, dar si in preparate traditionale. Bucatareasa nu uita niciodata sa insemne painea de Craciun presand aluatul cu palma, inainte de a-l pune la copt, pentru a le arata copiilor ca Iisus a binecuvantat painea in aceasta zi sfanta.

Inainte de Sarbatori, micile brutarii lucreaza la maximum pentru a pregati placinte ovale pe care prietenii si vecinii si le daruiesc. Printre prajiturile traditionale sunt "Melomakaronas", insiropata cu miere, si "Kourabiedes", acoperita cu fulgi de zahar.

Se serveste curcan umplut si ca desert, corabioare si melo-macaroni, o prajitura cu miere. Datina cere ca dupa ce ospatul s-a terminat, masa sa nu fie stransa, astfel ca Iisus care va trece pe acolo noaptea, sub cine stie ce infatisare, sa nu ramana flamand.

Marea Britanie

In ziua de Craciun, englezii se aseaza in jurul mesei imbelsugate dominate de clasica friptura de curcan, budinca, placinta traditionala, gin si rom. Casele si incaperile sunt impodobite cu vasc, rozmarin si iedera.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...