Din cauza crizei, apetitul romanilor pentru cumparaturi a scazut

Joi, 12 Noiembrie 2009, ora 07:06
1340 citiri
Din cauza crizei, apetitul romanilor pentru cumparaturi a scazut
Foto: Arhiva

Romanii nu mai cumpara la fel de mult ca anul trecut, si daca sunt nevoiti sa cumpere, aleg cele mai ieftine produse sau vaneaza produsele aflate la reduceri.

Astfel, marcile consacrate pierd teren in fata produselor la pret redus. Efectul psihologic al crizei economice a afectat asteptarile romanilor de Sarbatori.

Potrivit unui studiu al companiei de audit si consultanta Deloitte privind tendintele de consum in perioada sarbatorilor de iarna, preluat de Romania Libera mai mult de jumatate din romani (58%) iau in calcul limitarea cheltuielilor de Sarbatori, chiar daca 79% din persoanele intervievate nu se tem de pierderea locului de munca, iar 50% nu au datorii.

Consumatorii vor sa cumpere mai putin, dar vor in continuare sa cumpere obiecte utile, la preturi avantajoase, cu atat mai mult cu cat, in mod traditional, cheltuielile de Sarbatori sunt semnificative.

"Pentru operatorii din comert si companiile din industria bunurilor de consum, provocarea va fi sa se adapteze noilor cerinte, astfel incat sa readuca piata la nivelul de consum anterior crizei", a declarat George Mucibabici, presedinte Deloitte Romania.

Produsele cosmetice si parfumurile (46%) ocupa primul loc in topul cadourilor de Craciun, fiind urmate de imbracaminte si incaltaminte (44%), bijuterii si ceasuri (36%), obiecte de decor (35%), carti (35%), bani gheata (33%), laptop (33%), bilete de calatorie (28%), produse alimentare sau bauturi (25%) si telefoane mobile (23%), potrivit studiului Deloitte.

Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#cumparaturi Craciun, #obiceiuri consum romani, #putere cumparare romani Sarbatori , #francize romania