Ziare.com

Topul primelor de Paste

Miercuri, 31 Martie 2010, ora 07:24

   

Topul primelor de Paste
Romanii care vor avea parte de prime de Paste anul acesta pot primi pana la inca un salariu sau, cei mai putin norocosi, primesc produse, de la salam pana la navete de bere sau lenjerie intima.

Salariatii cu cele mai mari salarii, cei din domeniul bancar, primesc si cele mai mari prime de Paste.

"Primele se acorda in functie de cum a fost negociat contractul colectiv de munca. Valoric, ele pornesc de la jumatate din salariu si pot ajunge pana la un salariu", a declarat pentru Gandul presedintele Federatiei Sindicatelor din Asigurari si Banci, Constantin Paraschiv.

El a mentionat ca salariul mediu net in domeniul bancar, in care activeaza aproximativ 70.000 de persoane, este de 3. 200 de lei.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Sindicalistii de la Automobile Dacia au declarat pentru sursa citata ca, prin contractul colectiv de munca, angajatii primesc o prima de Paste in valoare de 30 la suta din salariul mediu brut, adica 530 de lei net. Pe platforma Dacia de la Mioveni lucreaza in momentul de fata 14.000 de angajati.

La Romtelecom, companie pentru care muncesc 9.600 de oameni, prima este ceva mai mica, de 400 de lei in medie, asa cum este prevazut in contractul colectiv.
La Philip Morris, bonificatiile sunt acordate sub forma de bonuri valorice ce insumeaza 250 de lei.

In industria alimentara, domeniu in care activeaza 170.000 de angajati, se acorda prime cam peste tot, iar valoarea lor variaza intre 150 si 600 de lei. "In general, primele se dau in bani. Sunt insa si societati care, in afara de tainul lunar, dau in plus un salam, o naveta de bere, un bax de suc", a declarat presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara, Dragos Frumosu.

Bonificatii in produse se dau si in industria usoara. "Foarte multe societati din domeniu nu au mai putut oferi prime. Unele au recurs la cadouri din productia proprie, cum ar fi lenjerie sau ciorapi. Doamnele prefera ciorapii. La mine la firma am dat prime de 300 de lei pentru fiecare angajat", a declarat pentru Gandul presedintele Federatiei Patronale din Industria Usoara, Maria Grapini.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2839 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor