Arta de a reusi in afaceri

Marti, 06 Septembrie 2011, ora 07:08
3674 citiri
Arta de a reusi in afaceri

Dupa unii, ca sa reusesti in afaceri, trebuie sa fii foarte ferm cu privire la ceea ce vrei sa faci. Dupa altii, mai important este sa stii ce sa nu faci, ca sa nu-ti impiedici propriile interese.

In sfarsit, unii pretind ca arta de a reusi este o chestiune numai de intuitie, iar succesul depinde de inspiratie si de noroc.

Norocul este important, dar exista cateva principii cu care poti ajuta insusi norocul. Prind bine, chiar daca nu le urmezi riguros, dar iti aduci aminte de ele, din cand in cand.

Formuleaza-ti clar scopul urmarit

Nu e destul sa ai un gand. Gandul trebuie exprimat in fraze clare, iar frazele puse pe hartie. Nimic nu este mai ineficient decat o formulare aproximativa, ramasa in memorie.

Daca ti-ai propus "de maine, fac economie", ai vorbit vag. Vorbesti precis, cand spui: "De maine, nu mai merg cu masina decat o data pe saptamana si vorbesc la telefon maximum 15 minute pe zi".

Si mai precis este daca iei creionul, calculezi economia zilnica, lunara si anuala. La sfarsitul anului, verifici diferenta in plus, la contul din banca.

Bineinteles, schema de mai sus este simplificata. Ea trebuie adaptata la situatie si la interes, ca sa zic altfel, personalizata.

Fa-ti agenda ta si urmeaz-o

Cu agenda, nu omiti problemele si nici nu le lasi balta. Daca nu ti-a reusit o actiune, reprogrameaz-o. In agenda, nu trebuie sa figureze decat doua feluri de puncte: "programate" si "rezolvate".

Unul nerezolvat si nereprogrmat inseamna abandonat. Cine colectioneaza puncte abandonate, contand pe memorie, va bate todeauna pasul pe loc. Daca ai o memorie de elefant, renunta la agenda, dar sa nu te miri daca rezultatele vor fi ca un purice.

Invata sa stii ce este optimismul realist

Pesimismul este groaznic de pagubos. La fel de pagubos este optimismul, daca nu are baze reale. Conteaza totdeauna ca vei reusi, dar nu-ti propune ceea ce stii de la inceput ca este imposibil sau putin probabil.

De exemplu, poti conta pe beneficiul unei afaceri incheiate, poti fi optimist intr-o negociere aflata in curs, daca simti ca si partenerul se arata interesat. Dar, daca partenerul se codeste, cuvantul de ordine este prudent, nu optimist.

Sa ai in vedere totdeauna scopul final, nu cel intermediar

Pare elementar, dar nu putini cumpara marfa contand ca o vor vinde, nu se stie cui. Aici este partea slaba. Nu esti om de succes cand nu ai pregatit planing-ul pana la capat. Cele mai mari esecuri nu sunt cele demarate prost, sunt cele derulate gresit.

Exemplul clasic este al celui care cumpara un vagon de cereale la un pret derizoriu si, abia dupa ce il primeste, constata ca nu stie unde-l va depozita, iar clientul vrea cerealele in saci, cand vagonul a sosit cu ele in vrac.

Acum descoperi cheia pretului derizoriu: vanzatorul nu avusese nici el cum si cu ce sa insacuiasca.

Invata sa ai rabdare

Unii spun ca rabdarea este cheia tuturor succeselor. Marea arta este sa castigi cu rabdarea ta din nerabdarea altora. Daca ai pornit o afacere intr-un moment nefavorabil, este gresit sa vinzi ieftin. Mai intelept este sa cercetezi evolutia preturilor si sa vinzi cand acestea revin.

Chiar si jocul de la bursa are fluctuatii nu numai zilnice, chiar orare. Alege sa faci tranzactia nu in momentul cand cursul a parasit trendul principal si a oscilat in favoarea ta. O faci cand insusi trendul a devenit favorabil.

Chiar daca nu stii cum sa incepi o afacere, tot trebuie sa ai rabdare pana studiezi, tatonezi si calculezi. Croitorul bun masoara de cinci ori si taie o data.

Invata sa ai vointa

Razgandirea este sursa celor mai paguboase afaceri. Daca ti-ai propus ceva, calculaza bine. Daca ai calculat, verifica-ti calculele. Daca le-ai verificat, ia hotararea si nu te mai abate de la ea.

Rockfeller, marele om de initiativa, spunea colaboratorilor sai: "sunt de acord sa pierd pentru ca ati gandit gresit, dar nu sunt de acord sa pierd pentru ca v-ati razgandit".

O lege nescrisa spune ca, daca inveti sa te razgandesti de mai multe ori, automat te dezveti sa mai gandesti macar o data.

Nu incerca sa rezolvi mai multe probleme deodata

Intelepciunea populara spune sa nu fugi dupa doi iepuri. De multe ori, n-avem forta sa rezolvam nici macar o singura problema pe care ne-am propus-o. A ne propune mai multe inseamna a risipi putinele noastre forte.

Inteligent este sa pornesti cu afacerea cea mai sigura, mai prospera si mai rapida, iar pe celelalte sa le inscrii, una cate una si fiecare separat, in agenda.

Gandeste la ce trebuie sa faci, nu la ce trebuie sa eviti

Este bine sa eviti raul, dar nu-ti poti face un program numai din evitarea obstacolelor. Pe acestea le eviti numai daca ai un drum clar de urmat. Daca nu-ti stii drumul clar, este inutil sa eviti obstacole.

Regula de aur spune sa-ti inscrii in agenda scopul principal si sa te gandesti la ce ai de facut etapa cu etapa. Daca te gandesti numai la ce trebuie sa nu faci, vei descoperi ca etapele au trecut, fara sa te atingi de ele.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Comisia Europeană își propunea, prin Green Deal, ecologizarea transportului de marfă, prin urmare, atragerea a cât mai multe companii de transport de marfă pe calea ferată. Însă în...
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
Producătorul auto Stellantis a cedat după o confruntare cu autoritățile italiene și a redenumit SUV-ul al cărui nume a fost contestant. Alfa Romeo Milano a stârnit controverse imediat după...
#reusita afaceri, #succes afaceri, #consultanta afaceri, #sfaturi afaceri , #ghid afaceri